Симовићу шест година затвора за покушај убиства Калинића

Тањуг
Foto: снимак екрана/Јутјуб

БЕОГРАД - Виши суд у Београду осудио је данас на шест година затвора некадашњег припадника "земунског клана" Милоша Симовића, поводом оптужби да је покушао да убије припадника истог клана Сретка Калинића у Хрватској 2010. године, док су били у бjекству од српских правосудних органа.

Симовић није присуствовао објави пресуде, јер је изразио жељу да не буде привођен из затвора, како је рекао, "да се не би правили додатни трошкови", док је Калинић приведен у суд уз јаке мере обезбjеђења, а возило којим је доведен пратило је неколико комбија жандармерије и полиције.

Према ријечима судије Николе Микића, Симовић је осуђен због кривичног дјела убиство у покушају и ослобођен је плаћања судских трошкова јер се налази на издржавању дугогодишње казне затвора.

Судија је рекао и да је утврђено да је Симовић у Калинића испалио два пројектила из оружја и задао му простријелне ране у предјелу груди.

Закључио је да је између њих постојао неки сукоб.

И Симовић и Калинић се сада налазе у затвору у Пожаревцу, гдје издржавају максиманле затворске казне због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића 2003. године, низа злочина које су извршили као припадници "земунског клана", али и више убистава у Београду 2004. године.

Калинић, који има статус оштећеног, је у судници био видно добро расположен, чак је комуницирао са новимарима.

Калинић је одбио да свједочи у статусу оштећеног против Симовића, тврдећи да му је начелник службе обезбјеђење пожаревачког затвора Забела, у ком обојица служе максималне казне затвора, забранио да свједочи и терети Симовића.

Није се придружио ни кривичном гоњењу Симовића.

Симовић је на почетку суђења у априлу негирао кривицу, наводећи да неће износити одбрану, јер нема од чега да се брани.

На ранијим суђењима за друга кривична дела, Симовић је потврдио да је након свађе, пуцао у Калинића, јер се плашио да ће он убити њега.

Калинић и Симовић успјели су да побегну из земље након убиства премијера и акције "Сабља" у марту 2003. године и до овог догађаја одолевали су хапшењу, сарађујући у новим кривичном дјелима уз помоћ јатака из региона.

За њима је све вријеме била на снази Интерполова потерница Србије.

Међутим, међу њима је, како су раније испричали пред судом, дошло до свађе приликом роштиљања на језеру Ракитје поред Загреба. Симовић је тада пуцао у Калинића у стомак и груди и побјегао.

Калинић је завршио у болници у Загребу, а након опоравка изручен је Београду. Симовић је ухапшен два дана након пуцњаве у близини границе са Хрватском.

Истрагу за овај покушај убиства спровело је хрватско правосуђе и предмет уступило српским органима.

Оптужницу против Симовића сада заступа Више јавно тужилаштво у Београду.

Апелациони суд у Београду је у августу 2013. године је потврдио пресуду Специјалног суда, којом су Калинић и Симовић осуђени на по 40 година затвора због низа убистава, отмица и других кривичних дела која су извршили као припадници "земунског клана".

Они су 2008. осуђени на максималну казну у одсуству, али су након хапшења тражили понављање суђења на којем су осуђени на по 30 година затвора због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића.

Иста казна им је изречена и у поступку који је вођен против њих и Луке Бојовића и Владимира Милисављевића, који су ослобођени, за три убиства и два покушаја убиства.

Калинић је у фебруару 2012. године покушао бјекство из притворске јединице Специјалног суда у Београду, али је у томе спријечен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана