Симоновићу пет година затвора због подстрекивања на паљење куће новинара

ГС
Симоновићу пет година затвора због подстрекивања на паљење куће новинара

БЕОГРАД - Други основни суд у Београду осудио је бившег предсједника општине Гроцка Драгољуба Симоновића, на казну затвора од пет година јер је подстрекивао друге окривљене да запале имовину новинара портала "Жиг инфо" Милана Јовановића. Тужилаштво ће уложити жалбу на пресуду Симоновићу.

Другооптужени Владимир Михаиловић је осуђен на казну затвора од четири године, трећеоптужени Владимир Новаковић на казну затвора од три и по године.

Александар Маринковић који се налази у бјекству је као директни извршилац осуђен на казну затвора од четири и по године. Свим окривљенима је у казне затвора урачунато вријеме проведено у притвору.

Судија је образлажући пресуду рекао да је суд од отежавајућих околности за Симоновића узео у обзир да је он као предсједник општине користећи свој положај и утицај подстрекао друге окривљене да запале имовину Јованићу као опомену да престане да пише о њему.

Оштећени су ради остваривања имовинско-правне користи упућени на парнични поступак. Ово је друга првостепена пресуда на коју одбрана и тужилаштво могу уложити жалбе Апелационом суду у Београду.

Тужилаштво је на претходном рочишту остало при својим ранијим завршним ријечима, предлажући суду да Симоновића осуди на казну затвора од осам година, Михаиловића и Новаковића на пет година, док је за Маринковића као директног извршиоца предложио шест година.

Са друге стране одбрана је затражила ослобађајуће пресуде за своје брањенике. Након укидања првостепене пресуде којом су, Симоновић, Новаковић, Михаиловић и Маринковић били осуђени на вишегодишње казне затвора овај предмет добио је да суди нови судија, пошто је претходни отишао у пензију.

Маринковићу који се терети као директни извршилац кривичног дјела, суди се у одсуству јер је од 2020. године у бјекству, и за њим је расписана медународна потјерница. Симоновић је од почетка процеса категорички негирао оптужбе, Јовановић тврди да је нападнут искључиво због свог писања о аферама предсједника Општине.

Наиме, у ноћи између 11. и 12. децембра 2018. године запаљен је аутомобил Јовановићеве супруге, а пожар се тада проширио на гаражу и дио куће.

Симоновић се терети да је друге оптужене подстрекавао да у знак опомене запале имовину Јовановића.

Новинар "Жиг инфо" Милан Јовановић рекао је да је данас добијена једна битка, али рат за слободу медија још није.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана