Сијарто: Пријатељство Мађарске и Србије помаже Будимпешти да се носи са изазовима

Срна
Сијарто: Пријатељство Мађарске и Србије помаже Будимпешти да се носи са изазовима

БУДИМПЕШТА- Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да стратешко партнерство и пријатељство Мађарске и Србије у великој мјери помаже Будимпешти да се боље носи са изазовима без преседана са којима се суочава.

Он је на "Фејсбуку", послије разговора премијера Мађарске Виктора Орбана и Србије Ане Брнабић у Београду, рекао да се већина земаља централне Европе суочава са изазовима у три области - економији, безбједности и снабдијевању енергентима, а да стратешки савез који Мађарска одржава са Србијом помаже у суочавању са њима, пренио је МТИ.

"Најважнији изазов односи се на снабдијевање енергентима, при чему двије земље држе једна другу јаче него икада раније како би гарантовале дугорочно снабдијевање енергентима", написао је Сијарто на "Фејсбуку", након разговора премијера Мађарске Виктора Орбана и Србије Ане Брнабић у Београду.

Он је подсјетио да, у складу са дугорочним договором са "Гаспромом", испоруке природног гаса за Мађарску стижу преко Србије, а да Мађарска складишти неколико милиона кубних метара гаса за Србију, пренио је МТИ.

"Потписан је споразум према којем ће Мађарска и ове године поново држати гас у мађарским складишним капацитетима за Србију", рекао је Сијарто.

Он је навео да су у току припреме да се удвостручи капацитет електроенергетског интерконектора између двије земље и да се транспорт електричне енергије учини лакшим, бржим и једноставнијим.

"Притисак који представља миграција је све већи и њен основни узрок још није ријешен. Међутим, чињеница да Мађарска може да сарађује са земљама Западног Балкана у рјешавању ситуације од велике је помоћи", рекао је Сијарто.

Он је указао да је Мађарска прошле године имала рекордан обим трговинске разјмене са Србијом.

"Никада до сада трговинска размјена није износила шест милијарди евра, што је од великог значаја", додао је Сијарто. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана