Шешељ затражио право да се жали на осуђујућу пресуду

Срна
Шешељ затражио право да се жали на осуђујућу пресуду

Предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ послао је захтјев предсједнику Механизма за међународне кривичне судове.

Шешељ захтијева да му се омогући улагање жалбе и утврђивање рока за најаву жалбе на осуђујућу пресуду за прогон Хрвата у Хртковцима, у Војводини.

Жалбено вијеће Механизма осудило је Шешеља на казну од 10 година затвора због подстицања на прогон, депортацију и друга нехумана дела, као и злочине против човечности и за чињење прогона 1992. године.

Претходно је, 14. јуна 2016. године, првостепено вијеће Хашког трибунала изрекло Шешељу ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице, након што је лидер радикала провео 12 година у притвору.

У поднеску Шешеља упућеног Механизму наводи се да је након што је тужилаштво Механизма уложило жалбу на ослобађујућу пресуду, жалбено вијеће Механизма имало само двије могућности и то да потврде пресуду или да је укину и предмет врате на првостепено суђење.

“Механизам је мимо свих правила преиначио првостепену ослобађајућу пресуду Шешељу, прогласио га кривим за један дио оптужбе и изрекао му казну од 10 година, коју је он већ издржао у непримјерено дугом притвору”, наведено је у поднеску који је пренио Механизам у Хагу.

Указује се да је Механизам Шешељу ускратио право да учествује у другостепеном поступку и захтијева се право на улагање жалбе на пресуду којом га осуђују.

“Жалбено вијеће које је осудило Шешеља није извело ни један једини доказ, нису видјели ни једног јединог свједока или вјештака. Нису учествовали у поступку, а пресудили су као да су поступак водили”, пише у поднеску.

Како се наводи, Жалбено вијеће је “имало за циљ да 'покрије' дугогодишњи Шешељев притвор у Хашком трибуналу” и да преиначе ослобађајућу пресуду у осуђујућу и на тај начин направе “преседан какав није забиљлежен”.

“Ако би се пресуда Жалбеног вијећа Механизма сматрала коначном, онда би Шешељ остао ускраћен за учествовање у другостепеном поступку. То што је Жалбено вијеће жељело да покрије Шешељев притвор није и не може бити правни аргумент за изрицање незаконите пресуде”, закључије се у поднеску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана