Шешељ: Одазваћу се позиву хашких истражитеља и опет их растурити

Срна
Шешељ: Одазваћу се позиву хашких истражитеља и опет их растурити

БЕОГРАД - Лидер Српске радикалне стране Војислав Шешељ изјавио је Срни да ће се са задовољством одазвати позиву за саслушање хашких истражитеља због наводног кршења Правилника Хашког трибунала о заштити идентитета свједока и повјерљиве документације.

Говорећи о саслушању, које је заказано за уторак, 27. септембар у београдском Специјалном суду за ратне злочине, Шешељ је рекао да их је “већ једном растурио и да ће то урадити опет”.

Шешељ је рекао да је објавио све документе из свог процеса, додајући да је ријеч о око 50 књига, докумената, у којима су изјаве свих свједока.

“Много су лажних сведока имали и ја сам за историју оставио да се жигоше Хашки трибунал као нелегални суд, који је Савет безбедности успоставио без ослонца на Повељу УН. Тај суд се, пре свега, обрачунавао са истакнутим српским политичарима, војним командантима, полицијским официрима, а интензивно се служио лажним сведоцима и фалсификованим доказима”, оцијенио је Шешељ.

Он је указао да све то може да се види из комплетног процеса, додајући да је одлучио да све то објави, пошто то нико други није учинио, и да објелодани оно што је било заведено у спис и што му је било достављено од Тужилаштва.

“Одлучио сам да то објавим. То не може да вечито буде забрањено за јавност. Мој процес је правоснажно окончан према њиховим прописима и не може нико инсистирати да се то држи у тајности. Ако им је неко угрожен, нека га воде било где у свету и нека га склањају и сакривају”, рекао је Шешељ.

Шешељ тврди да он и његова одбрана никада никога нису угрожавали нити су коме пријетили, као и да ниједан свједок није повријеђен.

“Код Рамуша Харадинаја им је убијено око 20 сведока, например. Код Срба то није случај. Ако они мисле да ти лажни сведоци вечито могу да остану тајна за ширу јавност, у мом случају су се грдно преварили”, поручио је Шешељ.

Он је подсјетио да су хашки истражитељи његово саслушање већ били заказали за 30. јун, наводећи да су то одгодили уз образложење да су неки од њих обољели од ковида 19, након чега су предложили да саслушање закажу за крај августа или почетак септембра.

“Ја сам им на то одговорио да у обзир долази само друга половина септембра, када прођу врућине, јер ме мрзи да идем тамо по врућини”, рекао је Шешељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана