Селаковић : Србија и Република Српска наставиће да подижу меморијалне центре

Срна
Foto: Г.С.

БЕОГРАД - Србија ће заједно са Републиком Српском наставити да подиже меморијалне центре жртвама геноцида и фашизма у Другом свјетском рату јер би заборављање жртава представљало амнестирање злочинаца, истакао је данас министар за рад, запошлавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.

“Ако их заборавимо, они ће умрети поново и на тај начин амнестираћемо злочинце. Наставићемо заједнички са Републиком Српском да подижемо меморијалне центре, наставићемо да се са браћом по страдању, нашим суграђанима Јеврејима и Ромима заједнички боримо против занемаривања прошлости, јер неке ствари морају да се памте заувек”, истакао је Селаковић на Старом сајмишту.

Селаковић је данас, као изасланик предсједника Србије, предводио државну церемонију обиљежавања Дана сјећања на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом свјетском рату.

Селаковић је истакао да се и даље не зна тачан број жртава нацизма и фашизма у Другом свјетском рату на некадашњем југословенском простору.

“Постоји универзална сагласност да тај број није мањи од једног милиона и да су већину чинили цивили и велики број српског народа. Дан данас Музеј жртава геноцида ажурира попис жртава и готово свакодневно придодаје се ново име”, рекао је Селаковић.

Церемонији су присуствовали и други министри у Влади Србије, представници дипломатског кора, града Београда, Музеја жртава геноцида, Меморијалног центра “Старо сајмиште”, Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета Ромске националне мањине, Удружења грађана за неговање антифашистичких традиција и дипломатског кора у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана