Селаковић: Приштина угрожава јединство Савјета Европе

Srna
Foto: Arhiva

БЕОГРАД/ТОРИНО - Захтјев Приштине за пријем у чланство Савјета Европе предсатвља акт који је директно уперен против очувања јединства те организације, једног од кључних начела дефинисаних статутом Савјета, оцијенио је данас у Торину министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Он је на засједању Комитета министара Савјета Европе указао да је тај захтјев у супротности са најмање два члана Статута Савјета и са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244.

Селаковић је истакао да је нетачна свака врста аргументације да је такозвано Косово `црна рупа` у Европи, гдје није присутан Савјет Европе са свим вриједностима које заступа, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Шеф српске дипломатије објаснио је да се Савјет Европе у статусно неутралном присуству налази и на простору јужне српске покрајине, гдје учествује у организацији и спровођењу различитих пројеката.

Он је поновио да то никако не може да буде аргумент који користи супротна страна.

"Уколико дође до развоја ситуације у том смеру, Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против тога, а уверен сам да у тој борби нећемо бити сами", поручио је Селаковић.

Говорећи о украјинској кризи, он је навео да је Србија потврдила да је једна од ријетких европских држава која има врло јасне ставове по питању основних начела спољне политике.

Селаковић је истакао да се Србија руководи основним начелима Повеље УН, да поштује територијални интегритет и суверенитет других држава и да поштује међународно признате границе.

Према његовим ријечима, на данашњем засједању у Торину представници седам или осам држава говорили су на непринципијелан начин о поштовању територијалног интегритета и суверенитета неких европских држава, док земље, чији је територијални интегритет нарушен, као што је Србија, нису ни поменули.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана