Селаковић: Пријатно ме изненадило обраћање шефа Унмика

Срна
Селаковић: Пријатно ме изненадило обраћање шефа Унмика

ЊУЈОРК - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је да га је пријатно изненадило обраћање шефа Унмика Захира Танина на данашњој сједници Савјета безбједности УН у Њујорку.

“У уводном говору Танина се на језгровит начин нашло и оно што се дешавало 13. октобра и након 15. септембра, а односило се на инциденте на Јарињи и Брњаку, на размештање специјалних полицијских јединица мимо договора у Бриселу и на крају, на дешавања у којима је постојала употреба силе под изговором борбе против шверца и организованог криминална”, рекао је Селаковић.

Он је након сједнице у Њујорку оцијенио да Србија може да буде задовољна објективним и језгровитим излагањем шефа Унмика, али и дијела сталних и несталних чланица, које су подржале територијални интегритет и суверенитет Србије, мандат Унмика и Резолуцију 1244 у оквиру које мора да се дође до одрживог рјешења косовског питања.

“Када погледате како су говорили представници Индије, Туниса, Вијетнама, Кеније, Мексика, видело се да је већина јасно и недвосмислено подржала територијални интегритет Србија, нашу посвећеност дијалогу и осудила једностране потезе Приштине”, рекао је Селаковић.

Он је истакао да Приштина “ипак није успјела” и поред пласирања лажи и подметачина, различитих лажних конструкција чији је циљ да подрију позицију Србије, преносе београдски медији.

Шеф Унмика Захир Танин је, представљајући извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса, рекао је да је недостатак политичке комуникације кључни разлог нових тензија.

“Власти у Приштини су, без одговарајуће комуникације са осталим организацијама укључујући и Кфор, почеле да спроводи одлуку о регистарским таблицама”, рекао је Танин, наводећи да су се на административној граници појавила блиндирана возила, као и да је употребљен сузавац како би растјерали демонстранте.

Он је истакао и да је недјељу дана касније косовска полиција је поново распоредила специјалце на сјевер Косова и остаје питање да ли је НАТО обавијештен о акцији на ваљан начин.

“Уколико се велика већина људи из различитих заједница не осјећа као дио политичког процеса и уколико друштво не стане иза преговора, сви покушаји да се ријеше проблеми ће бити недостижни”, рекао је Танин, називајући документе потребним, али недовољним за трајна решења.

На сједници Савјета безбједности УН у Њујорку је данас представљен редовни шестомесечни извештај о раду Унмика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана