Селаковић и Клокић потписали меморандум о сарадњи у области дипломатског образовања

Срна

БЕОГРАД - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и министар спољних послова Србије Никола Селаковић потписали су данас у Београду Меморандум о сарадњи влада Србије и Српске у области дипломатског образовања.

Клокић и Селаковић послије потписивања Меморандума објаснили су да је ријеч о документу који представља правни оквир за школовање и усавршавање младих и талентованих људи из Републике Српске на Дипломатској академији Министарства спољних послова Србије. Клокић је захвалио Селаковићу, предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади за подршку коју пружају Српској на свим пољима, што потврђује и данас потписани документ о сарадњи.

"Меморандум нама значи много, јер ће будуће дипломате из Републике Српске бити у прилици да усавршавају знања како би Српску што боље представљали у свијету. Сигуран сам да ћемо са Србијом у наредном периоду реализовати бројне пројекте који ће помоћи промоцији Српске и позиције читаве БиХ у читавом свијету", рекао је Клокић. Он је истакао да подршка Србије и њеног руководства Републици Српској никада није била тако потпуна и толико велика као у протеклих седам година.

"У Српској нема општине да Србија у њој није реализовала неки пројекат за бољи живот грађана Српске. Сигуран сам да ће та подршка бити изражена и убудуће", поручио је Клокић. Селаковић је прецизирао да се обука на Дипломатској академији Министарства спољних послова Србије састоји од девет мјесеци сталних предавања, разних других активности и полагања испита. "Након тога, полазници академије стичу могућност да послове у оквиру дипломатске струке обављају на много озбиљнији, квалитетнији и професионалнији начин", рекао је Селаковић.

Он је да је са Клокићем прије потписивања Меморандума разговарао о његовој примјени, која би требало да почне наредне академске године. "То значи да би Меморандум почео да се примјењује за неких 11 мјесеци, а моја намјера је била да, ако можемо, пре краја ове године доведемо у Београд један број наших младих колега из Српске и угостимо их на нашој академији", рекао је Селаковић. Он сматра да ће тим људима Дипломатска академија омогућити образовање које није могуће стећи ни у БиХ, односно у ФБиХ или Српској.

"Трудићемо се да нашим младим колегама омогућимо да то образовање имају овде у Београду и да заврше почетну обуку, како би били много спремнији за изазове које дипломатија као софистицирана делатност од њих и захтева", поручио је шеф српске дипломатије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана