Савјет министара ЕУ: Напредак у владавини права у Србији није ишао очекиваном брзином

Тањуг
Савјет министара ЕУ: Напредак у владавини права у Србији није ишао очекиваном брзином

БЕОГРАД - Савјет министара ЕУ поздравља укупне резултате које је Србија до сада постигла у преговорима о чланству, уз жаљење што напредак у области владавине права није ишао брзином која се очекује од земље која води преговоре.

У нацрту закључака Савјета министара ЕУ о проширењу и свим земљама у том процесу, у који је РТС имао увид, похваљује се ангажман Србије у различитим иницијативама регионалне сарадње и поздравља наставак дијалога Београда и Приштине.

Савјет министара ЕУ очекује да се Србија укључи у дијалог у "доброј намјери и у духу компромиса, како би постигла свеобухватан правно обавезујући споразум у складу са међународним правом и правном тековином ЕУ".

"Овај споразум треба да се односи на сва неријешена питања и доприносе регионалној стабилности, што је пресудно и за напредак Србије и Косова ка ЕУ", пише у овом документу, који би 8. децембра Савјет министара општих послова требао да усвоји.

Савјет министара ЕУ истиче да "снажно очекује да ће се сви претходних споразуми поштовати и спроводити".

ЕУ поздравља чињеницу да је Србија до сада отворила 18 од укупно 35 поглавља и прихватила нову методологију проширења, као и "континуирани напредак ка развоју функционалне тржишне економије".

У тексту се додаје да Савјет ЕУ позива Србију да демонстрира политичку вољу, знатно убрза реформе и пружи конкретне резултате у области права, као и у другим основним областима.

Савјет ЕУ позвао је Србију да се у наредном периоду фокусира на најважније и најхитније реформе, посебно на испуњавање прелазних мјерила за поглавља 23 и 24, што укључује изградњу независног и ефикасног правосуђа, уставне реформе, борбу против корупције и организованог криминала.

"Понављамо свој позив Србији да гарантује безбједан и повољан амбијент за несметано остваривање слободе изражавања и независности медија", пише у нацрту.

Министри ЕУ наглашавају потребу да се "осигура правилно функционисање демократских институција" и позивају парламентарне и политичке снаге да се ангажују у међустраначком дијалогу који води Европски парламент, да би био постигнут "широк међустраначки и друштвени консензус о реформама у вези са ЕУ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана