Сарадница Ремзија Кларка: Бомбрадовање СРЈ велики злочин, циљ био да се НАТО прошири у Европи

Танјуг
Сарадница Ремзија Кларка: Бомбрадовање СРЈ велики злочин, циљ био да се НАТО прошири у Европи

ЊУЈОРК - Срби из Њујорка прошетали су улицама тог града, од Цркве Светог Саве до зграде УН на Ист риверу, у знак сјећања на бомбардовање СРЈ које је почело 24. марта прије 25 година, носећи транспаренте Никада нећемо заборавити.

Међу Србима који су и ове године, према ријечима инцијатора окупљања Милоша Раичковића обиљежили годишњицу НАТО агресије на СРЈ, били су и Американци пријатељи Србије на челу са Саром Флаундерс, бившом сарадницом Ремзија Кларка, државног правобраниоца САД у време администрација председника Џона Кенедија и Линдона Џонсона.

Флаундерс је са Кларком, великим пријатељем Србије, критичаром спољне политике САД и противником америчких војних интервенција, боравила у Србији током бомбардовања 1999. године. Флаундерс је сада кодиректорка Међународног акционог центра који је основао Кларк, а у изјави за Танјуг је подсјетила да су од почетка пратили криминални НАТО рат, распад Југославије и бомбардовање Србије које је, како је нагласила, било злочин.

"Оно што сам видјела било је уништавање болница, школа, мостова, рафинерија, свега што су користили цивили, такав злочин се и данас наставља тиме што САД наоружавају Израел против Палестине, рекла је Кларкова сарадница.

Додаје да је рат против Србије био велики злочин, али да му је истовремено циљ био да се НАТО прошири по источној Европи, до граница Русије.

Раичковић, српско-амерички композитор, подсјетио је да је слично окупљање организовано и за двије деценије од НАТО агресије и додао да су их и јуче, док су пролазили улицама, грађани подржавали.

''Доживели смо само једно негодовање од групе Немаца. Демонстрирали смо увек и покушавали разне ствари, да утичемо на јавно мњење, симболично смо се окупили и данас да се не заборави, врло је важно да се сећање негује. Свакоме коме је стало до будућности мора да се бори за истину'', рекао је Раичковић и изразио очекивање ''да ће се ствари променити у нашу корист''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана