Шапић објаснио зашто ће београдски Зоо врт бити премјештен након скоро 100 година

Танјуг, ГС
Шапић објаснио зашто ће београдски Зоо врт бити премјештен након скоро 100 година

БЕОГРАД - Послије скоро 100 година београдски Зоо врт се премешта на језеро Ада Циганлија, како би Калемегдан могао да буде заштићен УНЕСКО листом културне баштине, изјавио је данас градоначелник Београда Александар Шапић приликом представљања плана будућег Зоо врта.

-Због услова у којима се животиње налазе а и због нашег највећег културног добра Калемегдана које није заштићен УНЕСКО листом одлучили смо да је Ада Сафари прави избор - изјавио је Шапић и подсјетио да је било сличних приједлога и до сада.

Казао је како је бивши директор Вук Бојовић желио да се Зоо врт премести на Велико ратно острво што није било могуће због честих поплава, као и да је један од планова био да се Зоо врт пресели негдје на градску периферију, од чега су одустали.

-Сматрамо да зоо врт треба да буде део градске целине да би био близу људи који ће да га посећују и због комфора животиња, Ада Сафари је очигледно решење где ће животиње бити у природи, поред реке у зеленилу у тишини, али и практично у центру града - оцијенио је градоначелник.

Говорећи о оближњем насељу Партизан, које ће морати да сруше ради изградње Зоо врта, у којем живи око 270 породица, Шапић је изјавио да су преговори о одговарајућој стамбеној компензацији већ започети, као и да се разматра гдје ће бити изграђени станови за оне који ће бити пресељени

-Нико неће остати без крова над главом - обећао је Шапић.

Додао је да ће на једној од сљедећих сједница Скупштине града разговарати о реализацији пјешачког моста од Аде до Новог Београда

-Искористићемо део плана који је усвојен пре више од 10 година, покушаћемо да једну од траса Савске жичаре која је требало да повезује Нови Београд са Кошутњаком, саградимо до Аде - рекао је Шапић и додао да ће на тај начин повезати два дијела града.

Иако пројекат новог Зоо врта још увијек није готов, градоначелник се нада да ће бити завршен за двије то три године, а нови Зоо врт би се простирао на 14 хектара, што је дупло више од садашњег.

Бео зоо врт основан је 12.јула 1936. године, а свечано је отворен под покровитељством југословенског индустријалца и тадашњег градоначелника Владе Илића. Први становници били су лавови, леопарди, бијели и мрки медвједи, вукови, неколико врста мајмуна, егзотичних биљоједа и птица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана