Само петина Београђана спремна да се вакцинише против короне

Срна
Само петина Београђана спремна да се вакцинише против короне

БЕОГРАД - Само петина становника Београда спремна је да се вакцинише против вируса короне, објавила је "Политика", позивајући се на резултате студије коју је урадила Америчка привредна комора у сарадњи са Економским институтом из Београда и Институтом за епидемиологију Медицинског факултета у Београду.

Четвртина испитаника је изјавила да не жели да добије цјепиво, одлука око девет одсто грађана зависиће од избора произвођача вакцине, а око 45 одсто становника Београда још није одлучило да би се вакцинисало када вакцина буде одобрена и доступна.

У студији је наглашено да у тренутку испитивања 41 одсто испитаника није било забринуто да може да се зарази, а да је 13,1 проценат сматрао да ситуација није тако озбиљна као што се представља.

Узимајући у обзир погоршање епидемиолошке ситуације од краја октобра и чињеницу да предстојећи зимски период претпоставља додатне ризике, руководиоци истраживања сматрају да је неопходно фокусирати се превасходно на повећање капацитета за тестирање, оснаживање епидемиолошког надзора и јачање капацитета здравственог система.

Стручњак за имунизацију и консултант Економског института Драгослав Поповић рекао је да је потребна јака кампања која би се усмјерила на 54 одсто људи који су против вакцинације, како би им се објаснило све у вези са тим.

- Људи морају да схвате шта заправо вакцина значи свакоме од нас и неко мора да одговори на све њихове бојазни, дезинформације и питања - истакао је Поповић.

Он је додао да је битно да се објелодани и план вакцинације прије него што у Србију стигне прва вакцина против "ковида 19".

- Испред домова здравља и амбуланти су редови људи који долазе због сумње на ковид. Не може у тој истој установи да се организује вакцинација и да људи чекају у редовима. Неко ће доћи једном, два пута и када види редове одустаће од идеје да добије вакцину - рекао је Поповић.

  •  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана