Ружић: ''Дара из Јасеновца'' да уђе у школске програме

Срна
Ружић: ''Дара из Јасеновца'' да уђе у школске програме

БЕОГРАД - Министар просвјете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић Србије сматра да би филм ''Дара из Јасеновца'', који говори о страдањима Срба, Јевреја и Рома у логорима у Независној држави Хрватској (НДХ) током Другог свјетског рата, требало да уђе у школске програме у циљу едукације младих генерација о тим историјским догађајима.

Ружић је у Скупштини Србије, одговарајући на питања посланика, рекао да је велика част што се у скупштинској сали нашао редитељ филма ''Дара из Јасеновца'' Предраг Гага Антонијевић и нагласио да је обавеза Владе Србије и ресорног министарства да пронађе начин да се, како каже, тај филм од септембра приказује бар у средњим школама.

''Не као императив, већ уз сагласност родитеља...То би било значајно због оних који ових дана говоре да се у нашим програмима Јасеновац помиње у једној реченици, а имамо 8- 9 страна које третирају те догађаје. Треба да изнађемо модел утемељен у нормама како би едуковали нашу омладину и како би уметничко дело искористили у даљој едукацији'', рекао је Ружић.

На питање посланика Јединствене Србије Животе Старчевића, у којој је фази припрема за извођење завршног испита и упис ученика у средње школе и на факултете, Ружић је рекао да ће пробни завршни испит бити одржан 26. и 27.марта и да ће се првог дана полагати математика, а другог дана српски или матерњи језик.

''Мислим да је тај рок довољан да се деца припреме и упознају са процедуарама и начином полагања и да се након пробног завшрног испита припреме за завршни испит који ће бити одржан 23, 24. и 25.јуна'', рекао је Ружић.

Министар је казао да је образовни систем у Србији у овој и претходној години показао висок степен адаптиблности и резистентности према трансмисији вируса корона.

''Све бројке говоре о томе да школе и образовне установе нису места где се вирус шири, захваљујући одговорности и преданости наставног особља, али и ученика који похађају наставу у основним и средњим школама, високошклоским установама, али и оних који иду у предшколске установе'', навео је Ружић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана