Русија, Србија и шпијунирање

BBC на српском, B92
Русија, Србија и шпијунирање

Предсједник Србије Александар Вучић је Војно-безбједносној агенцији наложио истрагу поводом случаја који би, како тврди агенција Ројтерс, могао да доведе до напетости у иначе присним билатералним односима двије државе.

Безбједносно информативна агенција потврдила је аутентичност видео снимка на којем се наводно види руски обавјештајац како даје новац једном српском агенту БИА.

Овај снимак постављен је на друштвену мрежу Јутјуб 17. новембра, а потом га је на Твитер налогу поделио бугарски истраживачки новинар Христо Грожев.

Предсједник Србије Александар Вучић је Војно-безбједносној агенцији (ВБА) наложио истрагу о овом случају који би, како тврди агенција Ројтерс, могао да доведе до напетости у иначе присним билатералним односима двије државе.

Потенцијална шпијунска афера биће тема састанка у четвртак на сједници Савјета за националну безбједност Србије.

Истовремено, српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић отпутовао је у Москву на разговоре са Николајем Петрушевим, шефом руског Савјета за безбједност, али још није познато да ли ова посјета има везе са снимком.

Шта се десило?

На снимку се види сусрет двојице мушкараца на паркингу, одакле обојица одлазе до аутомобила једног од њих.

Затим човјек за којег се у опису тврди да је “руски обавјештајац”, даје пластичну кесу “српском агенту”, који је оставља у паркирани аутомобил.

Њих двојица потом одлазе у оближњи кафић, а онда се растају.

Када мушкарац, означен у опису видеа као “српски агент”, након састанка одлази до другог аутомобила и отвора пластичну кесу коју је добио, у њој налази коверту са новцем.

Шта каже БИА?

Начелник Управе за аналитику БИА Реља Жељски рекао је за РТС да је недвосмислено установљено да се на снимку налази руски обавјештајац.

А на питање да ли је на други мушкарац припадник БИА, ВБА, или неке друге институције, Жељски није желио да “шири” причу.

“Наше службе како цивилна, тако и војна, су веома интензивно ангажоване на установљавању свих околности, а детаље на ту тему ће исказати предсједник Србије након Савјета за безбједност који ће бити одржан сутра”, додао је Жељски.

Какве су биле реакције?

Предсједник Србије Александар Вучић дао је налог Војнобезбједносној агенцији да истражи могућу шпијунску аферу, а за четвртак у 18 сати заказао је сједницу Савјета за националну безбједност.

Премијерка Ана Брнабић рекла је у скупштинском холу да се рано јутрос видјела са предсједником .

“Очекујем у сваком тренутку да добијем нове информације. У сталном сам контакту са председником. Ако је истина, то је озбиљан проблем”, рекла је Брнабић.

Министар одбране Александар Вулин каже да је у посљедња 24 сата, уз начелника ВБА генерала Ђуру Јованића, имао више разговора са Вучићем и да сутра очекује више информација о наводној шпијунској афери.

Руски званичници за сада нису коментарисали овај случај, пренио је Ројтерс.

Ко је на снимку?

Христо Грожев тврди да се на снимку види Георги Клебан замјеника руског изасланика одбране у Србији, припадника Руске војно обавјештајне службе (ГРУ).

Грозев наводи да је његов идентитет утврдио помоћу алатке за упоређивање лица Microsoft Azure.

Како је у Министарству спољних послова потврђено за Радио Слободна Европа, Георги Клебан је био на позицији помоћника изасланика одбране при Амбасади Русије у Београду, али је са тог мjеста одјављен у јуну 2019.

Истовремено, лист Политика наводи да је снимак стар је више година и да особа за коју се тврди да је српски званичник са чином официра, није припадник овдашњих безбjедносних структура.

Политика тврди да се ради о цивилу који је највjероватније трговао пословним подацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана