Рио Тинто ревидира динамику реализације Пројекта “Јадар”

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Компанија Рио Тинто је саопштила је данас да је усљед кашњења у исходовању одобрења за експлоатационо поље ревидирала динамику реализације Пројекта “Јадар“.

На основу тренутних процјена и под условом да се исходују сва релевантна одобрења и дозволе, очекује се да прва комерцијална производња буде најраније 2027. године, наводи се у саопштењу и подсјећа да је претходни планирани рок био 2026. година.

Из Рио Тинта додају да компанија остаје посвећена развоју Пројекта “Јадар” и препознаје да у даљем напредовању пројекта мора да слуша и поштује ставове свих заинтересованих страна.

Рио Тинто напомиње да ће искористити додатно вријеме да настави ангажовање са заједницом и разјасни сва питања у вези са потенцијалним утицајем пројекта на животну средину.

Добијање одобрења о експлатационом пољу је, наводи компанија, неопходан услов да Рио Тинто формално поднесе Влади Србије Студије процјене утицаја на животну средину, које ће укључивати јавне консултације.

Студије процјене утицаја на животну средину кључне су у процјени и дефинисању мјера за ублажавање потенцијалних утицаја на животну средину. Израда Студије изводљивости се наставља, а завршетак се ревидира на основу поново процијењене динамике реализације пројекта.

Рио Тинто је посвећен поштовању највиших еколошких стандарда и развоју Пројекта “Јадар“ на одржив начин, у складу са најбољим међународним праксама и свим важећим законима и прописима Републике Србије и Европске уније, пише у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана