Распуштен косовски парламент

Агенције
Распуштен косовски парламент

Приштина - Шести сазив косовског парламента распуштен је данас са 89 гласова за, једним уздржаним и два против.

У сали је било присутно 106 посланика.

Српска листа није присуствовала данашњој седници.

Скоро мјесец дана након оставке косовског премијер, Рамуша Харадинаја, Косовска скупштина изгласала је приједлог за распуштање шестог сазива ове скупштине, преноси портал “КоССев“.

Косовска јавност сада очекује да косовски предсједник Хашим Тачи поступи по уставним обавезама и распише седме ванредне парламентарне изборе на Косову.

У краткој дебати која је претходила гласању о другој тачки дневног реда, односно приједлогу за распуштање косовске скупштине, шеф посланичке групе ЛДК Авдулах Хоти, поручио је да ће влада ПАН отићи у историју као најобимнија, али и као влада чији су званичници суочени са оптужницама. Навео је и да је ова влада, али и предсједник покушала да води неуставан дијалог са Србијом, те да политички консензус око дијалога никада није постигнут.

Проблема је било и у спољној политици, подсјетио је Хоти, указавши на то да грађани Косова и даље немају визну либерализацију, а да Косовска полиција није дио међународне организације Интерпол.

Сједници које је заказана почетком мјесеца је претходило више недјеља политичког превирања у Приштини, а у припреми за ванредне изборе до сада је формализована једна предизборна коалиција – између ААК Рамша Харадинаја и ПСД Шпенда Ахметија.

Према спекулацијама у медијима, од три датума када је законски могуће заказати изборе - 22. септембар, 29. септембар или 6. октобар, косовски предсједник је већ одабрао посљедњи.

Оцјену да ће ванредни парламентарни избори на Косову бити заказани за 6. октобар, изнио је и српски предсједник Александар Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана