Раковић: Црква да упорно тражи поврат свог земљишта у Дечанима

Срна
Раковић: Црква да упорно тражи поврат свог земљишта у Дечанима

БЕОГРАД- Историчар Александар Раковић изјавио је да се Приштина опире враћању 24 хектара земље манастиру Високи Дечани јер можда страхује да би то отворило причу о повратку остатка земљишта и имовине коју су комунистичке власти одузеле од Српске православне цркве /СПЦ/ у јужној српској покрајини.

Раковић је напоменуо да су комунистичке власти одузеле више од 700 хектара земље манастиру Високи Дечани, а да је држава Србија 1997. године вратила свега 24 хектара, што је тада уписано у катастар, али да о повратку остатка земљишта или компензацији тада није било ријечи.

"Када би се поменутих 24 хектара заиста вратило, то би можда омогућило да се отвори прича о повратку остатка имовине СПЦ коју је одузела комунистичка власт 1946. године. И ту се не ради само о Високим Дечанима, него и Пећкој патријаршији /око 800 хектара/ и многим другим црквама и манастирима", рекао је Раковић.

Према његовим ријечима, албанска власт у Приштини требало би да поништи одлуку из 1946. године.

"Постоје три опције, или да се врати земљиште Високим Дечанима, да се компензује за друго земљиште или да се финансијски обештети СПЦ. На жалост, овде су у питању двоструки аршини, једна правила важе за Србе, друга за остале", рекао је Раковић за портал "Косово онлајн".

Он сматра да треба бити упоран и тражити изнова и изнова, а да ће се једног дана створити нове међународне околности које ће омогућити поврат имовине СПЦ на Косову и Метохији.

Законом о аграрној реформи из 1945. године омогућено је одузимање имовине СПЦ, па је тако 20. децембра 1946. године Пећкој патријаршији одузето готово 800 хектара обрадиве земље и шуме, док је манастир Високи Дечани остао без више од 700 хектара.

У годинама које су услиједиле комунистичке власти су омогућиле отимање и бројне друге имовине цркава и манастира на простору Косова и Метохије.

Уставни суд самопроглашеног Косова пресудио је још 2016. да се 24 хектара одузетог земљишта врате манастиру Високи Дечани, али упркос пресуди и свим позивима амбасадора Квинте та одлука још није спроведена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана