Радосављевић: Забрана руског дизела неће значајно утицати на тржиште Србије

Танјуг
Радосављевић: Забрана руског дизела неће значајно утицати на тржиште Србије

БЕОГРАД - Забрана руског дизела, која почиње да важи сутра, не би требало да значајно утиче на српско тржиште јер су се компаније припремиле, а рафинерија у Панчеву производи довољно дизела за наше потребе, рекао је за Тањуг професор ФЕФА Горан Радосављевић.

Он је истакао да Србија производи око 80 одсто својих деривата те да је током досадашњих санкција нешто смањен ниво увоза деривата, а истовремено је и даље на снази забрана извоза дизела.

“У суштини не би требало ове санкције значајано да утичу на нас. Део дизела увозимо из региона, Мађарске, Румуније, Бугарске, али одстоји довољан капацитет Рафинерије у Панчеву да се произведе довољно дизела за тражњу у Срибји”, рекао је Радосављевић.

Санкције које сутра ступају на снагу ЕУ је донијела у јуну прошле године и односе се на забрану увоза нафтних деривата из Русије.

Радосављевић каже да је остављен прелазни период и за нафту па су те санкције почеле да важе 5. децембра, и за нафтне деривате које ступају на снагу 5. фебруара.

“Не очекује се неки велики недостатак дизела на тржишту, неки велики поремећај, с обзиром да се компаније већ осам месеци припремају за ове санкције”, рекао је он.

Објашњава да се санкције односе на забрану увоза дизела, односно деривата из Русије, или који су поријеклом из Русије, а поморским путем.

“То ће условити један мали недостатак дизела на европском тржишту, мада је Европа припремајући се за ступање на снагу ове забране већ значајно смањила количину дизела који увози из Русије”, рекао је он.

Додао је да је дизел из Русије прије санкција био половина укупног увоза ЕУ дизела, док је сада је руски дизел смањен на 25 до 27 одсто.

“Вероватно ће после ступања на снагу нове забране то бити још више смањено”, оцијенио је он.

Радосављевић каже да ограничења која ЕУ уводи Русији већ утичу на нас јер је цијена дизела на тржишту Медитерана, што је референтна цијена за Србију, значајно виша него што би нормално била при овој цијени сирове нафте.

“Она је виша за око 40 долара у просеку и ЕУ покушава то да сада спречи ограничавањем цене дизела на негде око 100 долара по барелу, него око 800 долара по тони”, каже Радосављевић.

Додаје да су очекивања да ће у наредним мјесецима, падати цијена, и наводи да је априлска цијена већ за 100 долара мања него фебруарска.

Радосављевић оцијењује да је тржиште у овом тренутнку прилично неизвијесно, и да цијене деривата иду горе доле, на шта утичу неки други фактори попут смањења производње дизела због веома ниских температура у САД, што је донијело раст цијена дизела иако цијене нафте стагнирају.

“Мислим да се НИС добро припремио. Увозили су мале количине нафте из Русије, успели су да после санкција 5. децембра нађу неке нове количине на тржишту”, рекао је он.

Радосављевић је објаснио да се нафтом и дериватима лако може трговати на тржишту.

“Тако су чак и руски деривати нашли пут до еврпског тржишта под неким другим брендом. Претпоставља се да неке земље прерађују руску нафту па деривате продају као своје”, рекао је он.

Навео је и да је дошло до раста инвестиција и нових капацитета на Блиском Истоку и препоставља се да ће од њих дизел ићи према Европи.

“Можда ће у неком кратком року од месец до два бити неких поремећаја, ако их уопште буде било, али не очекује се дужи поремећај који је проузрокован почетком санкција”, рекао је он.

Говорећи о позицији крајњих потрошача, грађана прије свега, Радосављевић истиче да ће они као и увијек све платити, и додаје да већ плаћају.

“Види се по томе да је пет највећих нафтних компанија на свету пријавило раст профита у 2022. години који је готово дупло већи него други историјски највећи профит. То су стотине милијарди евра профита и то се прелило у џепове компанија па многе државе размишљају како да их додатно опорезују и узму део екстрапрофита”, наводи он.

На питање о процијени цијена деривата у Србији каже да не очекује да нешто значајно цијена оде горе од нивоа који је тренутно, али ни да иде испод њега.

“Сада је кључно питање у ком тренутку ће држава Србија пустити да се цена деривата поново тржишно одређује”, закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана