Радоје Благојевић - човјек који је варао NATO

Блиц
Радоје Благојевић - човјек који је варао NATO

Док је током недавног аеромитинга Радоје Благојевић из Нове Пазове шетао Батајницом и разгледао ваздухоплове, присјетио се да у неком од тамошњих хангара стоји један “миг 29”, његових руку дјело. Истина, мало оштећен и дрвене грађе, али прије тринаест година у мартовском рату са Алијансом и те како је послужио сврси.

Прича је почела октобра 1998. када су кренуле прве пријетње бомбардовањем тадашње СР Југославије, након чега су се чланови аероклуба из Нове Пазове ставили на располагање Војсци Србије како би макар, и на партизански начин, помогли одбрану земље.

Прилика се, нажалост, пружила годину и по дана касније, а судбина је удесила да се Радоје Благојевић, по хобију авио-моделар, ноћ уочи бомбардовања 23. марта 1999. врати у земљу из Норвешке посљедњим авионом који је слетио на београдски аеродром. Сутрадан је ваздушна лука затворена, небом су закрстарили борбени авиони и ракете и Србију су засуле бомбе.

- Са људима из војске одмах смо кренули у акцију и решено је да се праве макете авиона које би биле мамац непријатељским ракетама, како би се сачували прави. Правили смо искључиво макете авиона “миг 29” у размери један према један. Радили смо у халама Дрвне индустрије “Војводина” у Новој Пазови. Први авион смо правили 25 дана, а после смо један правили за три до пет дана - сјећа се Радоје, данас потпредсједник Скупштине општине Стара Пазова.

Направљено је укупно шест макета од којих је пет уништено на разним локацијама по аеродрому Батајница - први је погођен истог дана када је постављен, док је један дјелимично оштећен у нападу сачуван као реликвија.

Основ конструкције било је дрво око металних носача, оплата је била од авио-шпера преко које је стављан лим како би авион имао одраз за радаре, издувнице од бурића, а додавани су и резервоари са горивом како би експлозија била што увјерљивија.
 

- Непријатељске ракете вредне 100.000 евра погађале су мету која је коштала двадесет пута мање, а штедела се летелица вредна 20 милиона евра. Кад се све то прерачуна, уштедели смо држави више од 100 милиона евра - поносан је Радоје, не заборављајући да помене колеге Бранка Бијелића, Перу Грубића, Николу Буљевића и Николу Бунчића.

- На основу наших малих макета из авио-моделарства, које не прелазе два метра, правили смо авионе дугачке 17 метара и то тако да NATO пилоти ништа не посумњају. Снимљена је и њихова комуникација како ликују док погађају дрвене “мигове”. Питао сам се хиљаду пута да ли ће то што радим имати ефекта, а држао ме је осећај да лукавством и умећем можеш надмудрити јачег од себе! - каже Радоје и сјећа се како су у заблуду довели и легендарног пилота Миленка Павловића који је гледајући лажни „миг” упитао: - А зашто овај није наоружан!?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана