Радикалима се суди у Хагу

Танјуг
Радикалима се суди у Хагу

ХАГ - Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је одлуку судије Механизма да се члановима Српске радикалне странке Вјерици Радети и Петру Јојићу за оптужбе о непоштовању суда суди у Хагу, а не у Србји, како је раније било одлучено.

Овом одлуком која је данас саопштена из Механизма, одбијена је жалба Србије изјављена прошлог лета на одлуку коју је након поновног одлучивања донио 13. маја нови судија у овом предмету Лиу Даћун који је тада поништио ранију одлуку да се овај предмет уступи на суђење Србији.

Истом одлуком, која је сада потврђена, наложено је да се Јојић и Радета ухапсе и изруче Хагу.

Жалбено вијеће у образложењу одлуке констатовало је да судија појединац није починио ниједну грешку у својој одлуци.

Прва одлука из 2018. године, којом је било одлучено да се Јојићу и Радети суди у Србији поништена је по жалби "пријатеља тужилаштва", који је истицао да су кључни свједоци у овом предмету изјавили да неће свједочити уколико суђење буде било у Србији због "забринутости за своју безбједности и безбједност својих породица".

Функционери СРС Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито свједоцима у случају против председника СРС-а Војислава Шешеља.

У питању су два сведока под псеудонимима Њ1 и Њ2 који су, према тврњама хашког тужилаштва, били под притиском да сведоче у корист Шешеља и да су за то од Српске радикалне странке узели новац.

Србија је претходно у више наврата изразила спремност за суђење овог предмета, гарантујући фер и правичност поступка и адекватну зашиту сведока.

У јуну 2018. турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио да се случај преда Србији и тада је укинуо налог за хапшење Јојића и Радете који је био на снази од 2015. године.

Судији Акају Савјет безбједности није продужио мандат у Механизму, а на његово мјесто у децембру 2018. године је именован судија Ли Дакин.

Тужилаштво у Хагу противило се пребацивању предмета спрском правосуђу, и по његовој жалби је у децембру 2018. године одлучено да се то питање поново размотри.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбјености Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дјело за које се терете.

Након што је случај из Хашког трибунала по његовом затварању 31. новембра 2017. прешао у Механизам, судије тог суда су закључиле да је у интересу правде и експедитивности да се овај случај пребаци држави на чијој је територији извршено кривично дјело - а то је Србија.

Након тога судија појединац је задужен за коордимарање предмета и конкретне одлуке.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана