Пушка у два калибра постаје стандардно оружје Војске Србије

Г.С.
Пушка у два калибра постаје стандардно оружје Војске Србије

Када је ријеч о опремању Војске Србије новим наоружањем и опремом у фокусу јавности су прије свега они најсложенији системи везани за ратно ваздухопловство и ПВО.

На примјер, пажњу су изазвали ракетни систем ФК-3 средњег домета, артиљеријско-ракетни систем “панцир”, хеликоптери “ми-35” и Х-145М или авиони “миг 29”.

Ипак, основу сваке армије чини човјек, може се рећи војник и пушка. Тим поводом “Политика” је питала др Ненада Милорадовића, помоћника министра одбране за материјалне ресурсе, када се посматрају лична опрема и наоружање војника ВС данас, колико се они разликују од оне од прије пет или десет година?

“Све специјалне јединице Војске Србије су опремљене комплетом заштите балистичке опреме Т-18, а добар део пешадијских јединица комплетима Т-19 чија се производња и опремање наставља. Сваки поменути комплет заштитне опреме има преко 20 елемента, у које за разлику од претходних времена спадају и штитници за колена и лактове, заштитне наочаре, рукавице и др. а сама балистичка опрема је лакша, комфорнија и са већим нивоом заштите. Војник је дакле знатно боље опремљен него раније, знатно је мобилнији, а што све у борби значи живот. Осим поменуте домаће заштитне опреме све специјалне јединице су опремљене најсавременијим страним стрељачким наоружањем и оптоелектроником”, објашњава Милорадовић.

Такође, добили су и нове “Телеоптикове” термовизијске нишане који знатно повећавају ефикасност стрељачке ватре и дању и ноћу. Развијена је и уведена у наоружање камуфлажна опрема, нове генерације, индивидуална као и прекривке за борбена оклопна возила, на примјер тенкове, а која редукује велики проценат топлотне емисије тако да маскира и борца и борбену технику баш у термовизијском спектру.

“Војска Србије користи пушке “застава” М-70 и М-21, с тим што у специјалним јединицама имамо немачке “хеклер унд кох” пушке Г-36 и ХК-416 и белгијске пушке “скар” и низ снајперских пушака. Такође у употреби, за сада у мањем обиму, имамо и нашу модуларну пушку М-19, која је по нама револуционарно решење, у два калибра 6,5 милиметара и 7,62 милиметра, са одговарајућим дневним и ноћним нишаном. Она је у серијској производњи и очекују се испоруке већих количина. Искуство из досадашњих вежби говори да је њеним увођењем ефикасност стрељачке ватре повећана за више од 30 одсто. Ми планирамо да она постане стандардна борбена пушка Војске Србије, укључујући и краћу верзију, аутомат, која је намењена за посаде борбених и неборбених возила, особље командних и комуникационих возила. Ипак, најреволуционарнији део је заправо метак калибра 6,5 милиметара јер он даје те супериорне балистичке перформансе, без повећања силе трзања и смањења контролабилности оружја у рафалној паљби”, истиче Милорадовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана