Птичији грип стигао у Србију

ГС
Foto: Илустрација

Нови талас авијарне инфлуенце, познатије као птичији грип, стигао је и у Србију. Најугроженији су овога пута ждралови, а жариште је у Мађарској гдје је до сада избројано око 10.000 угинулих, ових птица.

 У Србији се птичији грип појавио на мјестима које ждралови користе за одмор приликом прелета ка југу. Постоји велика опасност да се вирус пренесе на домаћу живину.

Препорука грађанима је да не улазе у заштићено подручје Специјалног резервата Слано Копово код Новог Бечеја, јер су до сада чувари природе овде пронашли више од 70 угинулих ждралова, чији остаци су уклоњени на прописан начин.

“Захваљујући помоћи и саме општинске управе која је ангажовала Зоохигијену, птице су нешкодљиво уклоњене. Значи ископана је рупа, птице су одложене, прекривене кречом“, каже Дарко Лазаревић, биолог у Резервату природе "Слано Копово".

Потврда да је ријеч о птичијем грипу стигла је након анализе узорака ткива угинулих ждралова на Научном институту за ветеринарство из Новог Сада. Вирус је и ове године стигао раније.

“Тај вирус углавном је присутан у неким хладнијим периодима године, зими и углавном је погађао патке, лабудове. Међутим, у последње две до три године вирус је практично ушао у популације скоро свих дивљих птица и оставља катастрофалне последице по њихове популације“, рекао је Милан Ружић из Друштва за проучавање птица Србије.

Стручњаци апелују на грађане да обавијесте надлежне уколико им изненада ждрал слети у двориште или их виде у насељима да немају жељу да полете. То је обично први знак да су заражени, преноси РТС.

“Три-четири дана стоје изнемогле и не могу да једу више. Изгубе концентрацију кретања. Једноставно после угину. Нема спаса за њих, ако се заразе вирусом птичије грипе Х5Н1. У Сенти задњих неколико дана три ждрала смо нашли у сред града у баштама и тамо угину ждралови. Постоји велика опасност да се вирус пренесе на домаћу живину“, наводи биолог-орнитолог Јожеф Гергељ.

До сада је на локалитетима уз Тису, у Капетанском риту, околини Чоке, Сланом Копову, Русанди пронађено око 500 угинулих ждралова. У оваквим ситуацијама угрожени су и одгајивачи домаће живине, који треба да подигну мјере опреза и заштите својих јата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана