Прве тужбе због осиромашеног уранијума крајем августа

Срна
Прве тужбе због осиромашеног уранијума крајем августа

БЕОГРАД - Адвокат Срђан Алексић најавио је данас да ће прве тужбе обољелих од карцинома, са представљањем медицинских доказа да је узрочник болести осиромашени уранијум бачен на Србију у НАТО бомбардовању, биће предате националним судовима крајем августа или почетком септембра.

Он је истакао да за сада има око 2.000 предмета углавном људи из околине Врања и са Косова и Метохије гдје је НАТО и бацио највише муниције са осиромашеним уранијумом.

Алексић је за “Спутњик” навео да, уколико буде било индивидуалних пресуда, оне могу бити и подлога за међудржавне тужбе.

Он је напоменуо да ће му у овом процесу помагати италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је у правосудним институцијама у Италији остварио више од 170 пресуда у корист обољелих италијанских војника који су боравили и у мисији на Косову и Метохији.

Алексић је истакао да ће бити добијена помоћ и од италијанских институција које је користио и адвоката Тартаља.

“Адвокат Тартаља је успео да докаже анализом и да квантитативно верификује присуство тешких метала код оболелих, као и у средини одакле потичу оболели”, навео је Алексић.

Према његовим ријечима, у томе су Тартаљи помогли вјештачење Универзитетске клинике “Ла сапијенца” у Риму, Института за нанотехнологије у Милану и Универзитета у Торину, и то је предочено у тужбама.

“Наш Закон о парничном поступку дозвољава вештачење из иностранства. Српски судови прихватају налазе из иностранства, па тако и из Италије. Ангажоваћемо, дакле и италијанске онкологе који су вештачили и у случајевима италијанских војника”, објаснио је Алексић.

Упоредо са овим процесом, Алексић ће затражити и да се подручја загађена осиромашеним уранијумом очисте.

“У међувремену смо Комисији за заштиту људских права и околину УН поднели око 1.000 представки грађана с нашег подручја који сматрају да је њихова болест последица НАТО бомбардовања”, рекао је Алексић.

Он је објаснио да је затражено од УН да пошаљу своја два независна истраживача, једног за заштиту животне средине, а другог за заштиту људских права.

“Сматрамо да су и УН дужне и обавезне да дођу и да испитају последице осиромашеног уранијума јер људи са тог подручја и после 20 година и даље обољевају и умиру, а територија је загађена и мислим да су они који су учествовали бомбардовању, дужни да то подручје очисте”, закључио је Алексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана