Прве дозе "Торлакове" вакцине најкасније у новембру

Срна
Прве дозе "Торлакове" вакцине најкасније у новембру

БЕОГРАД - Београдски Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" послије деценије и по почеће са производњом домаће вакцине против сезонског грипа "торваксфлу", за коју се очекује да ће бити доступна у октобру, а најкасније у новембру.

Србија ће за ову сезону грипа вјероватно имати више вакцина против грипа, него икада до сада – најмање 600.000 доза стране и домаће вакцине, дупло више од броја који се обезбјеђује о трошку осигурања, а само "Торлак" је у могућности да произведе 200.000 доза, пишу "Вечерње новости".

Директор овог института Вера Стојиљковић рекла је да је домаћа вакцина већ регистрована и да је од надлежне агенције за лијекове Србије добила дозволу.

Она је додала да је тренутно у току производња активне компоненте вакцине против грипа, наког чега слиједи контрола квалитета, те финализација и добијање сертификата, а потом дистрибуција и употреба.

Ова" Торлакова" вакцина против грипа је тровалентна, а по својству мртва, односно инактивисана, а чине је слојеви вируса Х1Н1, који је изазвао пандемију свињског грипа 2009. године, затим Х3Н2 и В/Викторија сој.

Очекује се да 400.000 доза вакцине против грипа страних произвођача стигну 1. октобра.

"Новости" напомињу да Србија домаћу вакцину није имала још од 2006. године и користила је најчешће увозну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана