Прва жена чланица ОВК избјегла Хаг

Танјуг
 Прва жена чланица ОВК избјегла Хаг
Прва жена чланица ОВК избјегла Хаг

Приштина - Рајмонда Реци, прва жена бивша припадница тзв. ОВК, није се одазвала позиву Специјалног суда у Хагу на саслушање о ратним злочинима, које је та терористичка организација починила над Србима и другим неалбанцима током посљедњих сукоба на КиМ, иако је раније тврдила да ће јој бити част да то учини и каже истину.

Њено образложење је да се није одазвала позиву на саслушање јер од Суда наводно није добила одговоре на нека питања која је од њих тражила званичним путем, пренела је приштинска Gazeta Express.

“Не намеравам да сарађујем са Специјалним судом...”, рекла је она.

Иначе, Рецијева живи у Америци, а позив је, како је сама потврдила на свом фејсбук профилу, добила почетком децембра прошле године.

Тада је рекла да јој је велика част то што ће бити једина жена која ће се наћи у Специјалном суду формираном за процесуирање припадника тзв. ОВК који су током посљедњих сукоба починили ратни злочин над Србима, припадницима других мањинских народа на КиМ и лојалним Албанцима.

Реци је по добијању позива изјавила да је знала да је њено име све вријеме у игри од почетка децембра, када су почели да стижу први позиви Специјалног суда бившим припадницима тзв. ОВК.

“У позиву се наводи да ћу бити сведок, али то није ништа ново. Посљедњи пут када су ухапсили групу Клечка моје име је и тада помињано, али сам се ја у том тренутку борила са тешком болешћу - раком”,написала је Реци раније на Facebookу.

Она је навела и да је позив Специјалног суда добила мејлом, али и званично преко Стејт департмента, па јој није било јасно у каквој је вези америчка влада са Специјалним судом.

“Не планирам да се не одазовем Суду. Немам шта да кријем, иако их моје изјаве неће задовољити, ја ћу им одговарати”, навела је Реци и додала:

“Остајем поносна на нашу борбу, ми смо бранили кућни праг”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана