Протести, сузавац и каменице у Београду, полиција избацила групу демонстраната из Скупштине Србије

Г.С.
Протести, сузавац и каменице у Београду, полиција избацила групу демонстраната из Скупштине Србије

Неколико хиљада људи, незадовољних одлуком о поновном увођењу полицијског часа због борбе против корона вируса, протестовало је у Београду, испред Скупштине Србије. Протесте су обиљежили сукоби демонстраната са полицијом која их је више пута избацивала из зграде Скупштине, а бројних инцидената било је и на улицама у центру Београда.

Највећи број демонстраната напустио је плато испред зграде парламента након што је полиција нешто прије поноћи интервенисала великом количином сузавца, а у једном тренутку на улице је изашла и коњичка бригада.

Ипак, неке групе демонстраната остале су испред зграда Скупштине и Радио-телевизије Србије, гдје су се спорадично сукобљавале са полицијом. За сада није познато да ли има повређених и приведених.

Демонстранти су се окупили у знак протеста против мјера које је данас најавио предсједник Србије Александар Вучић, односно увођења полицијског часа у Београду током наредног викенда.

Предсједница Владе Ана Брнабић истакла је да ће држава и све њене институције заштитити правни поредак као што се то чини у свакој демократски уређеној земљи.

Шта се дешавало на протестима?

Демонстранти испред Скупштине Србије су се нешто прије 23 часа поново на кратко сукобили са жандармеријом која је поставила кордон на горњем дијелу степеништа испед улаза у зграду.

Полиција је употребила сузавац или бибер спреј. Међу демонстрантима има повређених са окрвављеним главама.

Припадници полиције формирали су кордон на улици испред Скупштине, гдје се спорадично настављају мањи сукоби са демонстрантима који се и даље налазе у ширем центру града.

У Таковској улици, према згради Радио-телевизије Србије, окупила се мања група демонстраната који су на улицу довукли пет контејнера и запалили три.

Испред зграде РТС постављена је висока ограда, а полиција је испалила више патрона сузаваца према демонстрантима.

Испред Скупштине Србије раније вечерас окупило се више хиљада људи, између Трга Николе Пашића и зграде Главне поште. Саобраћај је на том дијелу је заустављен.

Полицајци у опреми за разбијање демонстрација избацили су групу демонстраната која је вечерас послије 22 часа ушла у зграду Скупштине Србије.

Демонстранти су скандирали "издаја, издаја" и пјевали "Ој Косово Косово", "лопови, лопови", "Оставка, оставка" и увреда на рачун предсједника Александра Вучића, док су полицајцима скандирали баците штитове.

Међу окупљенима су и представници организације Грађански отпор као и неки од чланова Не давимо Београд.

Радомир Лазовић из иницијативе Не давимо Београд, изјавио је да је узрок овог спонтаног протеста нагомилано незадовољство влашћу у Србији.

Додао је да је да његова организација не позива на масовна оупљања због опасности од корона вируса.

Бивши посланик Двери Срђан Ного је за ТВ Н1 рекао да не зна чије су присталице окупљене и да "овде треба да се решава један болесник који уништава цио народ."

Ного се на платоу испред Скупштине појавио на почетку протеста послије 20 часова, али су му окупљени скандирали "Ного иди кући".

Шта је саопштила полиција?

Директор полиције Владимир Ребић казао је да полиција контролише ситуацију испред Народне скупштине, гдје се тренутно одржавају демонстрације због најава да с поново уводеи рестриктивне мјере.

Он је за Радио-телевизију Србије изјавио да се се "један део демонстраната понаша потпуно непримерено", преноси портал Нова.рс.

Ребић је оценио да је на скупу било око 5.000 грађана, који нису сви били милитантни и насилни, а да је једна мања групација од 100 или 200 демонстраната пробила полицијски кородон приликом покушаја упада у Скупштине.

"Наша је процена да су то следбеници Срђана Нога и (вођа иницијативе "Нема предаје Косова и Метохије") Дамјана Кнежевића. Следи анализа и утврђивање да ли је било још неких учесника који су позивали на овакво понашање", казао је Ребић.

Брнабић: Држава ће заштити правни поредак

Демонстранти су се окупили у знак протеста против мјера које је данас најавио предсједник Србије Александар Вучић, односно увођења полицијског часа у Београду током наредног викенда/Фонет

Предсједница Владе Ана Брнабић истакла је да ће држава и све њене институције заштитити правни поредак као што се то чини у свакој демократски уређеној земљи.

"Најоштрије осуђујем вандализам поличара који стоје иза насилног упада у Скупштину Србије у тренутку када се држава и здравствени систем суочавају са најтежим ударом коронавируса од почетка пандемије", навела је премијерка Брнабић, преносе београдски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана