Протест испред САНУ, траже смјену предсједника Костића

Срна
Протест испред САНУ, траже смјену предсједника Костића

БЕОГРАД - Испред сједишта Српске академије наука и умјетности (САНУ) у Београду протестовало је више од 100 грађана који су позвали академике да покрену иницијативу за смјену предсједника САНУ Владимира Костића и „ограде се од његових антисрпских ставова да Косово и Метохија није српско“.

Са протеста грађанске иницијативе, на којем су се обратили научни савјетник Института за европске студије и угледни интелектуалац Миша Ђурковић и независни посланик у Скупштини Србије Владан Глишић, поручено је да је ово први пут у историји да српски народ за 180 година постојања академије долази да против ње протестује.

Истакнуто је да Костић таквом изјавом крши Устав Србије у којем је написано да је Косово и Метохија дио Србије, те да злоупотребљава мјесто предсједника САНУ дајући изјаве које демотивишу и деморалишу српски народ у борби за очување Косова и Метохије у саставу Србије.

Ђурковић је рекао Срни да се у исто вријеме појавило неколико иницијатива због Костићеве изјаве, као што је писмо стотињак интелектуалаца, а данас се придружио и владика Атанасије и велики број људи који реагују, не само на посљедњу Костићеву изјаву, него на његово континуирано иступање од 2015. године са низом непримјерених изјава што се тиче Косова.

Глишић је рекао Срни да је повод за окупљање била неодговорна изјава Костића да Косово и Метохија и де факто и де јуре нису српски.

- Он као неуролог и личност има право на свој став, али када наступа као председник САНУ мора да води рачуна да је САНУ једна од најстаријих институција српског народа, и да се финансира из буџета грађана и да већина грађана Србије Космет доживљава као српски - рекао је Глишић.

Предсједник Студентског клуба Правног факултета Немања Вучковић рекао је да је изјава академика Костића опасна и штетна, те поручио да се неће дозволити да се гази Устав Србије.

Костић је у интервју који је током празника дао за Њуз Макс Адриа рекао да "Косово није наше, то треба што прије схватити".

Због његове посљедње изјаве јуче је група од 93 интелектуалца упутила отворено писмо САНУ, у којем траже да њен предсједник др Владимир Костић поднесе оставку због изјава о Косову и Метохији.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана