Проширен списак симптома корона вируса

Г.С.
Проширен списак симптома корона вируса

До сада смо знали да на корону посумњамо ако примјетимо сув кашаљ, температуру, отежано дисање и малакасалост, међутим нови случајеви пријављују и губитак чула укуса и мириса, дијареју и мучнину.

- Проширен је списак симптома. Придодати су дијареја и мучнина. То можда указује, не тврдим стопроцентно, на неке нове видове вируса - рекао је јуче гостујући на РТС-у директор ДЗ “Др Милутин Ивковић” на Палилули Александар Стојановић, преноси Новости.

Оно што је он видио код пацијента у ковид амбуланти у дому здравља на Палилули, потврђује се и на сајту Градског завода за јавно здравље.

На том сајту кажу да су основни симптоми ове болести слични грипу и да су то у основи температура, сув кашаљ, отежано дисање, бол у мишићима и умор. Касније је Центар за контролу и превенцију болести придодао и симптоме попут главобоље, губитка чула укуса и мириса као и болове у грлу.

Они напомињу и да су то симптоми који се најчешће јављају, али понекад их не мора ни бити.

Тако симптоми могу бити дрхтавица уз сув кашаљ или отежано дисање.

ГЗЈЗ као и доктор Стојановић напомињу да симптом може бити и дијареја.

Такође, Центар за контролу и превенцију болести истиче да су такозвани симптоми алергије - запушен нос или константно цурење носа, мучнина и дијареја три нова симптома корона вируса.

Центар за контролу и превенцију болести напомиње да ће наставити са допуњавањем листе како се истраживање о вирусу буде развијало.

Развијање симптома и клиничка слика обољелих зависи од претходног здравственог стања пацијента. Хронични болесници, нарочито они који имају срчане проблеме, дијабетес или проблеме са плућима су ризичнији него остали. Тежина симптома зависи од старости пацијента и имунитета. Први знаци инфекције појављују су у временском процјепу од два до 14 дана након инфекције вирусом.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана