Продају лажне негативне ПЦР тестови на грчко-бугарској граници?

Г.С.
Продају лажне негативне ПЦР тестови на грчко-бугарској граници?

Дуге колоне на грчкој граници Промахонас су прошлост, зато што је сада потребан негативан тест на вирус корона, али у исто вријеме власти упозоравају на преваранте који харају у сусједним земљама.

Како наводи грчка телевизија "Мега", туристи у неколико земаља у окружењу могу добити лажна документа и потврду за Koвид-19. Прецизније, десет људи је враћено у своју земљу зато што су на граничном прелазу Промахонас показали, како се касније испоставило, фотокопију негативног ковид теста, а не оригинала, преноси Блиц.

На примјер, 30. јула је 41 пацијент хоспитализован да би се 13. јула тај број уводстручио, односно 83 особе су у једном дану примљене у болницу.

Јуче је Национална организација за јавно здравље у Грчкој објавила да од 24 потвређена нова случаја вируса корона, чак седам чине туристи.

На Лефкади је, подсјећа Мега ТВ, свих пет чланова породице из Србије, који су дошли на љетовање, позитивно на Ковид-19.

Такође, регистрован је случај заразе једанаестогдишњака у Неа Фокеи на Халкидикију.

Све ово су, наводе грчки медији, разлози због којих је грчка влада ријешила да пооштри мјере превенције посебно оне које се односе на улазак у земљу. Али, Грчи и туристи који се затекну таму неће моћи да посјете ни фестивале будући да су сви одложени до краја јула. Разматра се пооштравање мјера и када су у питању сезонски радници.

Стручњаци упозоравају да је наредни период, до краја јула, најкритичнији за ток епидемије у Грчкој.

Становници ове земље, пишу грчки медији, све мање поштују прописане мјере безбједне удаљености у градском превозу, а многи не носе ни заштитне маске. Такође, примјетан је велики број људи на стајалиштима, а дистанца се не поштујуе ни у банкама.

Истовремено, инспекције у продавницама се интензивирају. Па је тако за само четири дана извршено чак 590 инспекцијских надзора, пише Мега ТВ. Забиљежена су 63 прекршаја, изречено 87 новчаних казни у износу од 51.000 евра, као и 120-дневна суспензија рада локала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана