Продаје се Центар "Сава", почетна цијена 27,4 милиона евра

Срна
Продаје се Центар "Сава", почетна цијена 27,4 милиона евра

БЕОГРАД - Град Београд понудио је на продају један од симбола пријестонице Србије - Центар "Сава", по почетној цијени од 27,4 милиона евра.

Обавеза купца ће бити да у року од пет година изведе грађевинске и занатске радове на адаптацији објекта, чија укупна вриједност не може бити нижа од 50 милиона евра.

Обавеза је и да не промијени намјену Центра "Сава", односно да остане у функцији конгресног туризма.

Продаја се обавља прикупљањем писмених понуда које се достављају до 21. августа.

Депозит за учешће у овој продаји износи 2,7 милиона евра, што је 10 одсто почетне цијене, пренијели су београдски медији.

Центар "Сава" је конгресни, културни и пословни центар намијењен за разноврсне мултифункционалне активности који се налази у Београду.

Изградња овог симбола Београда трајала је три године, од 1976. до 1979, а изграђен је по замисли архитекте Стојана Максимовића, који је био и шеф конструкторског тима.

Радови су морали да се убрзају ван предвиђеног рока, због већ заказаног годишњег састанка Међународног монетарног фонда /ММФ/, који је требао да буде одржан у Центру "Сава", што је проузроковало и одустајање од плана да главна сала има ротирајућу позорницу.

Дворану је свечано отворио тадашњи предсједник СФРЈ Јосип Броз Тито 15. маја 1977. године, а већ идуће 1978. у њој је одржан 11. конгрес Савеза комуниста Југославије.

Центар "Сава" има 69.300 метара квадратних корисног и 100.000 метара квадратних укупног простора, укључујући концертну салу са 3.672 сједишта, 15 конференцијских сала, изложбени простор, као и бројне друге објекте.

Овај центар био је домаћин многих значајних међународних конгреса и скупова као што су ОЕБС, годишњи састанци ММФ-а и Свјетске банке, 55. Годишња генерална скупштина Интерпола, Шести УНКТАД, Генерална скупштина УНЕСКО-а, ФОРЕКС-а, ФИСИТ-а, Девети самит несврстаних, те ЕБРД.

У Центру "Сава" гостовала су највећа имена свјетске умјетничке сцене, а у њему се већ годинама одржавају значајне културне манифестације, као што су ФЕСТ, БЕМУС и БИТЕФ.

Центар је, такође, био домаћин и многих значајних умјетничких програма и угостио је велике умјетнике, као што су Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Монсерат Кабаље, Мајлс Дејвис, Хенрик Шеринг, Б. Б. Кинг, Зубин Мехта, Владимир Ашкенази, Јохан Штраус оркестар, Московски филхармонијски оркестар и Оказу филхармонијски оркестар.

У њему су, такође, одржани и избор за мис Србије, као и селекциони фестивали за учешће на такмичењу за пјесму "Евровизије" под називима "Беовизија" и "Европесма", као и концерти домаћих музичких звијезда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана