Приштински медији објавили оптужницу за убиство Оливера Ивановића

Агенције
Приштински медији објавили оптужницу за убиство Оливера Ивановића

ПРИШТИНА - Само неколико сати након што су адвокати двојице оптужених у случају убиства Оливера Ивановића, Махмут Хаљими и Фарук Кореница за “КоССев” још једном потврдили да им оптужница још увијек није достављена, приштински портал “Газета Експрес”, објавио је фотографије наводне оптужнице и њеног садржаја уз најаву да ће у уторак “ексклузивно” јавности предочити и изјаву заштићеног свједока.

Подсјећамо, специјално косовско тужилаштво подигло је оптужницу против шест особа у случају убиства Оливера Ивановића прошле седмице.

Према оптужници, а како пише “Газета експрес”, првоосумњичени, Недељко Спасојевић, бивши припадник Косовске полиције, својим поступцима олакшао је и обезбиједио пут осумњиченима (извршиоцима) након извршења убиства.

“Такође, критичног дана, окривљени Недељко Спасојевић, заједно са друга два полицајца који су се први нашли на мјесту догађаја – Жарко Јовановић и Драгиша Марковић, није обавио своју дужност током критичног дана; дозволили су неовлаштеним особама да оштете могуће доказе који су се нашли на мјесту догађаја оног дана када је Оливер Ивановић убијен. Србин, Недељко Спасојевић, према оптужници, блиско је сарађивао са непознатим осумњиченима како би извршили убиство Ивановића, стварањем услова и уклањањем препрека за омогућавање дјела”, наводи се у документима које је објавила “Газета Експрес” и додаје:

“Овај полицијски истражитељ је са умишљајем и свјесно обезбиједио терен непознатим лицима (до сада за Тужилаштво), да се крећу аутомобилом 'опел астра' плаве боје са затамњеним стаклима без регистарских таблица, које је било паркирано на периферији града, а из којег је наредног дана Оливер Ивановић устрељен. Овим радњама бивши припадник Косовске полиције Недељко Спасојевић починио је кривично дело 'помагање у извршењу кривичног дела тешког убиства' из члана 179. КЗК у вези са чланом 33 став 2 КЗКК”.

У објави се додаје да је неколико седмица за редом, Србин, Марко Рошић, рођен у Митровици, са криминалном прошлошћу, већ пратио покојног Оливера Ивановића.

“У његовом џипу пронађен је комад папира са регистарским таблицама аутомобила који је такође пратио брата жртве (Ивановић) а возило, чије су регистарске таблице поменуте, било је паркирано у ресторану 'Греј' у власништву Милана Радоичића. Раде Басара је, у својству полицајца, сарађивао са злочиначком групом коју је организовао Милан Радоичић, од које је добио наређења да прикрије и елиминише све доказе и да се злочин никада не расветли. Удио у овој читавој тешкој причи имала је и административна асистенткиња жртве Оливера Ивановића, Силвана Арсовић. Осумњичена је помогла у извршењу кривичног дела 'тешко убиство', стварајући услове и уклањајући препреке за извршење кривичног дела. Оптужена је имала сазнања да су сигурносне камере у СДП-овим просторијама биле насилно заустављене, искључене из струје, чиме је олакшала осумњиченима да их надзорне камере не сниме када је извршено дело убиства над покојним Оливером Ивановићем. Исто 16.01.2018, у 08:16 сати, одмах након Оливеровог убиства, активирала је сигурносне камере у канцеларијама странке СДП, где ради као администратор у тим канцеларијама и као једина особа у поменутом објекту у вријеме када је убиство почињено”, наводи се у тексту.

Додаје се да је овим радњама окривљени починио кривично дјело “помагање у извршењу кривичног дјела тешког убиства” из члана 179 у вези са чланом 33 став 2 КЗК.

“Драгиша Марковић је такође пружао тајне податке из истражног рада косовске полиције. Потоњи је у јануару 2018. године без одобрења дао тајне службене информације са места злочина и тиме починио кривично дело. Исто је поступио и Жарко Јовановић. Дана 16.01.2018. око 08:10 сати у улици Сутјеска у Сјеверној Митровици, из једног возила у покрету марке опел астра, без регистарских таблица, са затамњеним стаклима, ватреним оружјем калибра 9 мм, шест пута је пуцано у сада већ покојног Оливера Ивановића. Након интензивног рада Специјалног тужилаштва Косова, 2. децембра ове године подигнуте су оптужнице против шест особа осумњичених за умешаност у убиство бившег српског политичара Оливера Ивановића”, стоји у оптужници коју је објавила “Газета експрес”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана