Приштина организује референдум на сјеверу Косова и Метохије, Срби најавили бојкот

Танјуг
Foto: Агенције

КОСОВСКА МИТРОВИЦА- Власти привремених приштинских институција у недјељу на сјеверу Косова и Метохије организују референдум за смену градоначелника Албанаца изабраних на изборима у априлу 2023. године гласовима око 3 одсто албанских бирача.

Иако је најједноставнији начин за нове изборе био да градоначелници поднесу оставке, Приштина је одлучила да процес иде на много сложенији и дужи начин, путем петиција и референдума.

Гласање је заказано након што су грађани прикупили потписе 20 одсто бирача. 

Приштина је процес референдума на све начине опструисала, због чега су сви политички субјекти који представљају Србе на Косову и Метохији позвали грађане на бојкот.

Српска листа је истакла да је Приштина учинила све да предстојећи референдум не успе и да су за гласање предвиђене немогуће процедуре, наводећи да је за разрешење предсједника општина потребно 50 одсто плус један глас уписаних у бирачки списак, а да се због сталних притисака Приштине у посљедњих неколико мјесеци око 15 одсто Срба иселило са севера КиМ.

Осим тога, указано је да ће гласање бити одржано уз присуство камера, да бирачки спискови не одсликавају реално стање на терену јер је број бирача несразмјерно повећан пошто је већи број Албанаца на бирачким списковима и да, и ако би градоначелници били смијењени, остају одборници Албанци. 

Једностране одлуке Приштине, посебно она о укидању динара утицале су на незаинтересованост грађана да учествују у процесима које организују привремене приштинске власти.

Један од грађана Косовске Митровице каже да је његов став да се не излази на референдум, пошто су становници севера КиМ потписивањем петиције показали да су за смену градоначелника.

"Ствар је у томе да смо ми већ предали петицију за смену, а сад је ово већ нова ситуација. Заиста не разумијем ову математику за сутрашњи референдум" , рекао је он. 

Пензионер из Косовске Митовице изјавио је Тањуг да ће послушати апел политичких субјеката који представљају Србе и да неће изаћи на сутрашњи референдум.

"Ако су странке апеловале да се не изађе, онда не желим да изађем на референдум", каже он.

Александар Шљука из НВО "Нова друштвена иницијатива"  наглашава да су суштински разлози за бојкот референдума опструкције Приштине, због чега су партије које презентују Србе одлучиле да  позову грађане на бојкот.

"Једно је општеприхваћено мишљење да је немогуће скупити довољан број, 50 процената плус један глас на северу. Самим тим излазак на овај референдум дао би легитимитет читавом овом процесу и легитимитет градоначелницима," сматра Шљука.

Додаје да би тада премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти био у прилици да каже како је Приштина омогућила да се референдум одржи, а да није било довољно гласова за смену, што значи  да су Срби са сјевера КиМ задовољни актуелним градоначелницима. 

"То је оно што су Српска листа и друге партије желеле да избегну", истиче он. 

Шљука указује да бирачки списак није ажуриран и да је на њему  далеко више гласача него што то реално показује ситуација на терену.

"Овде у Митровици је потребно сакупити око 9.000 гласова, а многи сматрају да уопште нема толико људи тренутно. Такође су инсталирали те камере које су позајмили из Албаније, што је необична пракса, чак је ОЕБС рекао да је то недемократска пракса и да то не би требало да се ради. Знамо да школе које функционишу по српском систему нису дале сагласност да се референдум одржи у школама" , наводи он.

Замјеник командира тзв. косовске полиције за регион север Ветон Ељшани каже  да је полиција за предстојећи референдум припремила оперативни план којим је предвиђено постављање патрола у близини бирачких мјеста и да ће оне, у складу са ситуацијом, реаговати уколико дође до инцидената.

Гласачка мјеста биће отворена од 7 до 19 часова, а према одлуци ЦИК-а у Приштини, укупан број бирачких мјеста у Лепосавићу, Зубином Потоку, Звечану и Сјеверној Митровици је 23.

Приштинске власти првобитно су планирале да се гласа на 43 бирачка мјеста, али су директори школа на сјеверу КиМ одбили да уступе школске објекте за одржавање гласања.     

Срби су у новембру 2022. напустили привремене приштинске институције и бојкотовали изборе на сјеверу КиМ одржане у априлу прошле године због тога што Приштина не поштује Бриселски споразум и већ 11 година одбија да формира Заједницу српских општина, као и због упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на сјевер КиМ и противправних хапшења Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана