Приштина изгубила већину у УН

Срна
Приштина изгубила већину у УН

БЕОГРАД - Самопроглашено Косово изгубило је већину у УН, пошто је Гана, као 16. земља, званично саопштила да повлачи признање, пишу "Вечерње новости".

Према писању листа, 96 земаља и даље је уз Приштину, док 97 поштује територијални интегритет и суверенитет Србије.

Некадашњи амбасадор при ОЕБС-у Милован Божиновић каже за лист да се може очекивати да се процес повлачења признавања самопроглашеног Косова настави.

"Иако је ова дипломатска акција наше владе код једног дела посматрача у почетку изазивала неверицу у њен успех, показало се да су се неке земље, које иначе нису заинтересоване за збивања на Балкану, повеле за гласнијим делом међународне заједнице по питању Косова не улазећи у суштину ствари", рекао је он.

Међутим, каже Божиновић, када им је разјашњено како је настао косметски проблем и када схвате да нешто слично може да се деси и њима, поготово државама на афричком континенту, долази до промјене курса.

Он каже да би било "претјерано рећи да ће суспендовање признавања бити од кардиналног утицаја на рјешавање косовског питања", али оцјењује да то мијења атмосферу за разговоре, јер се у најмању руку чула и друга страна, што је "нови политички капитал Србије".

Министар спољних послова Ивица Дачић поновио је за "Блиц" да очекује да ће до краја године још четири до пет земаља повући признање Косова, да је сада број земаља чланица УН које признају Косова пао испод сто, а да је циљ Београда да падне испод 97.

Он је рекао да је за добијање посматрачког статуса у УН какав има Палестина, потребно да гласа више од половине држава чланица УН, којих сада има 193.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана