Предсједништво САНУ: Чланови САНУ су слободно мислећи људи, изражавају личне ставове

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Предсједништво Српске академије наука и уметности (САНУ) саопштило је поводом критика на рачун њеног предсједника Владимира Костића због изјава о Косову и Метохији да су чланови ове институције слободно мислећи људи, да изражавају личне ставове и симбол су интелектуалне слободе изражавања.

"Сматрамо да се тиме постижу и сучељавања мишљења која су далеко делотворнија него било каква упорна настојања креирања колективних ставова у САНУ", истакнуто је у саопштењу Предсједништва САНУ, поводом, како су навели, најновијих напада на Костића и саму Академију.

Напоменуто је да тај принцип САНУ брани како институционално, тако и за сваког свог члана и не прихвата ултимативно прозивање шта може и смије да каже, шта да уради и како да се изјасни, уз пријетећу сјенку посљедица које се предочавају.

"Поготову, ако остаје утисак, као што је случај у последњим догађањима, да су напади углавном засновани на цитирању тврдњи које у том облику заправо нису ни изречене", пише у саопштењу.

У тексту је истакнуто да се, због специфичности организације и састава чланства, од САНУ не може очекивати непрекидно заузимање колективних ставова по питањима, по којима ни српско друштво у цјелини нема јединствене ставове.

"Утолико је важније да се чује глас појединих, нарочито истакнутих чланова САНУ", пише у саопштењу.

Предсједништво САНУ је закључило да се у јавности испољава забрињавајуће непознавање суштине и начина рада Академије, као и положаја и права њених чланова, упркос ранијем, као и актуелном указивању на специфичности ове институције.

Напомиње се да чланство САНУ, по слову закона највише научне и умјетничке установе у земљи, не чини круг људи који исто или слично мисле о важним питањима данашњице, него се образује избором појединаца на основу њихових научних и умјетничких постигнућа током низа година.

"Чланови САНУ су слободно мислећи људи који се међусобно веома разликују не само због разноврсних научних и уметничких области, него и због изразито различитих ставова према основним друштвеним и животним питањима. Могло би се рећи да је у том погледу САНУ слика нашег друштва у малом", додаје се у саопштењу.

Треба имати у виду, истиче Предсједништво, да САНУ нема чврсто устројство политичких партија, државних институција или вјерских организација, те да
се Академијина управљачка тијела баве превасходно организовањем рада саме САНУ и ширењем и подстицањем њене научне и умјетничке улоге у друштву.

На тај начин, како је напоменуто, стручним знањима, посредно или непосредно, САНУ учествује у рјешавању многих стратешких питања развоја Србије.

Критике на рачун предсједника САНУ Костића су почеле, након што је недавно објашњавао своју изјаву од прије пет година да де факто и де јуре "Косов није српско". То је изазвало критике и других српских интелектуалаца и удружења, уз апел на смјену Костића, као и на позив према САНУ да се изјасни да ли је став Костића уједно и став саме САНУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана