Потписан Споразум који укључује изградњу београдског метроа

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Србија је данас са Француском потписала међувладин Споразум о сарадњи на реализацији приоритетних инфраструктуралних пројеката укупне вриједности 581 милион евра, који укључује и реализацију градње београдског метроа.

Министар финансија Србије Синиша Мали је на конференцији за новинаре, након потписивања споразума, којем је присуствовао и предсједник Србије Александар Вучић, рекао да ће наредне године почети изградња београдског метроа.

"Почећемо радове на Макиш пољу већ почетком наредне године", рекао је Мали и навео да је то дио програма развоја Србије до 2025. године.

Мали је рекао да укупна вриједност радова на метроу неће бити мања од четири милијарде евра.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је пројекат метроа важан, не само за Србију, него за цијели регион.

"Ови пројекти су важни за нас. Уз помоћ Француске смо реконструисали наш аеродром. Без француских инвестиција у томе не би успели. Изградња метроа није само начин да решите саобраћај у Београду. То је питање престижа, снаге једног града и државе", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио предсједнику Француске Емануелу Макрону за разумијевање које показује ка Србији и Француској, која као држава подржава Београд на путу ка ЕУ.

Министар за спољну трговину и економску промоцију Француске Франко Ристер рекао је да француска држава гарантује средства за предвиђене пројекте.

Ристер је навео да је Француска уз Србију и да је пословна заједница у његовој земљи веома заинтересована за улагање.

"Сигуран сам да ћемо у будућности исписати још много великих пројеката о нашој сарадњи", рекао је Ритер и поручио да Француска подржава ЕУ интеграције Србије.

Он је нагласио да се придаје пажња дијалогу и Приштине.

"И предсједник Макрон је то јасно рекао", навео је Ристер.

Ристер је овом приликом изразио саучешће срском народу због смрти Његове светости патријарха Иринеја, рекавши да је Француска свјесна колико је Српска православна црква важна за идентитет српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана