Послије више од 90 година Победник први пут "сишао" на земљу

Б92
Послије више од 90 година Победник први пут "сишао" на земљу

Београд - Споменик Победник на Калемегдану, један од најпрепознатљивијих симбола Београда, данас је скинут са постоља због рестаурације.

Споменик је данима припреман за уклањање са Калемегдана, а скидање саме бронзане фигуре почело је око 11 сати, а сви заинтересовани грађани могли су то да прате уживо путем Фејсбук странице Завода за заштиту културе Београда. Фигура је била везана специјалним сатима и веома брзо је спуштена на земљу.

Горњи град на Калемегдану од синоћ је био затворен за посетиоце.

Победник је на Калемегдан стигао прије равно 91 годину, а данас ће заинтересовани грађани у периоду од 13 до 15 сати моћи да га виде на Цариградском друму где ће бити изложен. Након тога биће премештен у Смедерево на рестаурацију, коју ће извршити вајар Зоран Кузмановић.

Завод за заштиту споменика културе града Београда је тим поводом осмислио низ корака којим би читава заинтересована јавност била укључена, чиме би се остварила потпуна транспарентност поступка.

У ранијој фази радова 3Д скенирањем су установљена оштећења споменика, чиме је утврђено да на споменику постоји 30 рупа од гелера, које су углавном настале током Другог светског рата.

Чак 13 се налази на предњој страни споменика, а овим скенирањем је утврђено и да је сама фигура за постоље обезбјеђена само једном челичном сајлом.

Симбол Београда премјештан, склањан, па коначно нашао своје мјесто.

"Завршени су радови на санацији темеља, тако да је сада Победник безбедан и неће више бити тих нагињања којих је било. И сада се припремамо за следећу фазу - скидање скулптуре", рекла је пре неколико дана Невенка Новаковић из Завода за заштиту споменика културе Града Београда.

Споменик Победнику подигнут је 1928. године на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта.

Бронзана мушка фигура рад је вајара Ивана Мештровића, а постамент ауторско дело архитекте Петра Бајаловића. Утврђен је за културно добро 1992. године. Такође, Споменик Победнику се налази у оквиру споменика културе Београдска тврђава које ужива статус културног добра од изузетног значаја за Републику Србију.

Споменик је висок 17,25 метара, док је висина бронзане фигуре је 4,25 метара. Камени кружни стуб са бетонским језгром и каменим капителом 8,65м и квадратни постамент висине 4,35 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана