Послије шест сати завршено испитивање,Тачи: Наставак сутра

Танјуг
Послије шест сати завршено испитивање,Тачи: Наставак сутра

ХАГ - Предсједник привремених приштинских институција Хашин Тачи изјавио је данас, послије шест сати испитивања у просторијама Специјализованих вијећа и тужилаштва у Хагу, да је све вријеме слушао техничка питања која су му постављали представници Тужилаштва и његов правни заступник, и најавио да се сутра наставља испитивање.

Тачи, који се налази на испитивању у Хагу на позив специјализованог тужиоца поводом оптужнице за низ ратних злочина на Косову и Метохији,

Оније износио друге детаље, преноси Радио Слободна Европа.

Пред улазак у зграду суда, Тачи је рекао да се борио за независно и слободно Косово, “засновано на једнаким правима, мултиетничком друштву и владавини закона”, те да је спреман да се суочи с новим изазовима и тријумфом за свог сина, породицу, народ и своју државу, пренијели су приштински медији.

“Нико не може преписати историју. Ово је цијена за слободу. Вјерујем у мир, истину и правду. Вјерујем у дијалог и добре односе са свим сусједима. Косово је прича о успјеху и на то сам веома поносан. Одредиште Косова је чланство у ЕУ, НАТО и трајно пријатељство са Сједињеним Државама”, рекао је Тачи.

Приштински медији пренијели су да га је испред сједишта суда сачекало неколико дјесетина Албанаца који су протестовали против оптужнице, која заједно са њим терети и лидера Демократске партије Косова (ДПК), бившег предсједника скупштине Кадрија Весељија и друге.

Албанци који су га дочекали носили су разне транспаренте и скандирали Тачију, преноси Коха ди торе.

Оптужница против Тачија подигнута је 24. априла и сада се налази код судије задуженог за њено преиспитивање и доношење одлуке о потврђивању, саопштило је крајем јуна Специјализовано тужилаштво.

Према саопштењу тужиоца, Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице терете се за скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дјела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политицки противници.

У децембру 2011. године, швајцарски сенатор Дик Марти , извијестилац Савјета Европе, оњавио је извјештај у коме је наведено неколико бивших вођа Ослободилачке војске Косова који су умијешани у ратне злоцине.

Косовска скупштина усвојила је закон о оснивању Специјализованих вијећа и Специјализованог тужилаштва у августу 2015. године.

Њихово седиште је измјештено у Хаг због безбјености жртава и свједока предстојећих поступака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана