Посебни услови за оне који долазе у Србију из ризичних земаља

Срна
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД - Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је упутство за регистрацију путника који долазе из седам афричких земаља са посебним ризиком од преношења новог - омикрон соја вируса корона.

 

Они који долазе из Јужноафричке Републике, Боцване, Зимбабвеа, Намибије, Лесота, Мозамбика и Малавија, осим обавезног пи-си-ар (ПЦР) теста и одласка у карантин, морају 48 часова прије доласка у Србију да се пријаве на портал е-здравља.

Страни држављани приликом уласка у Србију, такође, треба да имају добијен имејл након пријаве, као доказ успјешног пријављивања, као и попуњену и својеручно потписану Изјаву о сагласности о прихватању мјере карантина у кућним условима и обавезе тестирања о сопственом трошку, саопштено је на сајту "Батута".

Путници који долазе из ових земаља или су у претходних 14 дана боравили у њима, без обзира на државу из које улазе у Србију, биће тестирани ПЦР методом одмах по слијетању на Аеродром "Никола Тесла" и изоловани на аеродрому до добијања резултата.

Уколико налаз путника буде позитиван, он ће уз све мјере заштите Хитном помоћи бити пребачен у Ковид болницу "Батајница".

Ако је налаз негативан, добиће рјешење о кућном карантину и превоз такси превозом уз мјере пуне заштите до пријављеног мјеста боравишта у Србији, а на дневном нивоу ће боравак у карантину контролисати МУП.

Потребно је и тестирање ПЦР методом седмог дана или у било ком случају од појаве симптома.

Негативан ПЦР тест неће бити услов да се изађе из карантина од 14 дана, а тестирање ће се вршити о трошку особе у карантину.

Институт "Батут" је ове приједлоге упутио након што је сој вируса омикрон Свјетска здравствена организација означила као забрињавајући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана