Порфирије: Будимо јединствени, али не себични и против других

Танјуг
Порфирије: Будимо јединствени, али не себични и против других

БЕОГРАД - Патријарх СПЦ Порфирије вечерас је у Београду, на централној свечаности обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, на Савском тргу код споменика Стефану Немањи, позвао српски народ да буде јединствен и грађане да никад не буду вођени себичним и ситним страстима и интересима, као и да не буду супротстављени једини другима.

"Молим се Богу на данашњи дан са свима вама саобранима да никада не будемо покретани себични и ситним страсти и интересима, да не будемо насупрот једини другима већ да будемо једно у себи и међу собом, а онда да градимо и јединство са свима", поручио је патријарх српски у присуству предсједника Александра Вучића и државног врха Србије, као и члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Поглавар СПЦ је истакао да није важно колико ћемо успијети већ да будемо на том путу - да уредимо себе и свој дом и да као такви покушамо да будемо добар примјер и углед свима у добру и врлини, независно од тога шта нам други мисле и чине.

Тако ћемо бити благословени, казао је Порфирије и поручио: "Нека је целом српком народу благословен овај празник, амин Боже".

Патријарх је, такође, поручио да јединство народа не сме бити засоновано ни на себичним интересима, на томе да се затворимо у себе и одвојимо од других, јер бисмо тако били у конфликту са њима.

Како је рекао, на тако заснованим циљевима јединство би се претворило у своју супротност и вратило нам се као бумеранг и разорило нас.

Патријарх Порфирије, такође, указао је да не може неко бити свјетски, а да није свој.

Нико те неће вољети ни поштовати ако не волиш и не поштујеш себе и своје, поручио је Порфирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана