Порфирије: Без вјере страхови и слабости бујају

Тањуг
Порфирије: Без вјере страхови и слабости бујају

БЕОГРАД - Патријарх српски Порфирије изјавио је синоћ на Светосавској академији да је у времену девалвације непролазних вриједности човеку вјера потребнија него икада.

"Кроз историју човечанства царства су долазила и пролазила али је само Христова црква достојанствено сведочила непотокуплјивим идеалима", рекао је патријарх на свечаности.

Он је подсјетио да је Свети Сава био непогрешиво увјерен да је нешто трајно могуће оставити само вјером, те је најпре утврдио цркву у свом народу, а затим је обликовао срца свог народа спасоносном вјером.

Говорећи о искушењима, патријарх је примјетио да смо свакодневно запљускивани информацијама о томе да је човјечанство преплављено кризама у свим сферама живота, као и да смо свједоци неразумним подијлама које су рефлексија унутрашњих располућености о томе ко смо и шта покушавамо да будемо.

Патријарх је оцијенио да је здравствена криза додатно продубила пораст суноврата у амбис неизвјесности, отуђености и страха, додајући да без вјере страхови и слабости бујају.

"Човек без аутентичног искуства Савине вере дошао би до језивог закључка да ништа нема смисла. У времену девалвације непролазних вредности човеку је вера потребнија него икада", казао је патријарх.

Казао је и да у вјери човек резонује да за њега постоји план и смисао, те поручио да треба да се старамо о својим ближњима да се не бисмо изгубили у самоћи и утопили у егоизму.

"Искуство вере неутралише поделе и искључивости које су посебна пошаст савременог доба и која не мимоилазе ни наше биће. Гледајте вером у Христа. Вера је извор сваког блага", поручио је патријарх.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана