Поново упућен захтјев Влади Србије за усвајање приједлога Резолуције о усташком геноциду

Бета
Поново упућен захтјев Влади Србије за усвајање приједлога Резолуције о усташком геноциду

БЕОГРАД- Од Владе Србије затражено да се усвоји приједлог "Резолуције о усташком геноциду Независне државе Хрватске (НДХ) над Србима, Јеврејима и Ромима 1941-1945".

Тај захтјев упутио је Организациони одбор Апела за усвајање приједлога "Резолуције", а од Владе Србије се тражи и да се изјасни по том приједлогу и да закаже сједницу Скупштине Србије на коме би та резолуција могла да буде усвојена.

Представница тог одбора Биљана Ђорђевић изјавила је данас у београдском Медија центру да је иницијативу за Резолуцију покренула Смиља Тишма, најстарији посланик Скупштине Србије и преживјело дијете логораш из Јасеновца.

Према њеним ријечима, приједлог Резолуције су подржали и посланици Радован Тврдишић, Ђорђе Комленски, Јадранка Јовановић, Братислав Југовић, Ана Караџић, Бојан Торбица, Владан Глишић, Жељко Томић и Маријан Ристичевић.

Ђорђевић је најавила за сриједу, 26. јануар скуп подршке Организационог одбора Смиљи Тишми испред Владе Србије, када ће премијерки Ани Брнабић доставити своје захтјеве.

Преживјело дијете из логора и један од иницијатора подношења Резолуције Гојко Рончевић Мраовић казао је да су писмо упутили и предсједнику Србије Александру Вучућу, предсједници Владе Ани Брнабић, као и предсједнику Скупштине Ивици Дачићу у којима се жале на "ћутање администрације и блокаду парламента".

Приједлог Резолуције нашао се крајем децембра 2021. године пред Скупштином Србије. Тада је 30 посланика гласало за његово усвајање, а 113 посланика није гласало, због чега Резолуција није усвојена. Гласова против није било.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана