Пољански: Сједница СБ УН о агресији на Југославију заказана за данас

Танјуг
Пољански: Сједница СБ УН о агресији на Југославију заказана за данас

ЊУЈОРК - Сједница Савjета безбједности УН поводом 25. годишњице почетка агресија НАТО-а на СР Југославију заказана је за данас, саопштио је замјеник сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански.

-Поново смо затражили сједницу Савета безбједности УН о агресији НАТО-а на Југославију. И послије дана жестоког отпора наших противника, обезбиједили смо да Јапан, предсједавајућа земља, ипак закаже сједницу за 15 часова по њујоршком времену (20 часова по средњеевропском) 28.  - написао је Пољански на свом каналу на мрежи Телеграм, преноси агенција РИА.

Он је оцијенио да ће западне земље поново онемогућити одржавање седнице гласањем и ''процедуралним варкама''. "Они могу у потпуности да рачунају на 9 гласова потребних у оваквим случајевима, и то оних делегација које се плаше да им приговоре. Нажалост, сада је објективна ситуација у Савету безбједности таква да НАТО и ЕУ имају концепт „блоковске дисциплине“.

-Њихови чланови добијају идентична упутства и гласају на исти начин, под пријетњом искључења из чопора - навео је Пољански. Према његовим ријечима, оно што је назвао ''цивилизованим лобирањем'' у Савјету безбједности УН је ''немогуће по дефиницији''. -Али, 28. марта поново ће бити добра прилика да се пред камерама разоткрије „брбљање изговора“ западних колега о томе да је агресија НАТО-а на Југославију прошлост, коју сањају да што дубље закопају у историјско памћење. Нека схвате да ће морати да сносе одговорност а све - без застарјелости' - поручио је Пољански.

На сједници СБУН одржаној 25. марта, на дневни ред није стављено НАТО бомбардовање СРЈ јер је 12 чланица тог тела било уздржано по том питању, а три - Русија, Кина и Алжир једине су биле за одржавање те седнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана