Почетак суђења Шарићу за прање новца 7. новембра

Tanjug
Foto: Politika.rs

БЕОГРАД- У Специјалном суду у Београду данас је за 7. новембар заказан почетак поновљеног суђења Дарку Шарићу и његовим сарадницима, због прања новца за који се вјерује да је стечен кријумчарењем кокаина.

Припремно рочиште пред почетак суђења одржано је данас и на њему су, како су адвокати пренијели новинарима, оптужени негирали кривицу.

Апелациони суд у Београду је 4. августа укинуо првостепену пресуду којом је Шарић био осуђен на девет година затвора.

Поред Шарића пресуда је укинута и осталим осуђенима у овом поступку, док је суд потврдио дио пресуде у ослобађајућем дјелу у односу на Дубравку Штрбац и Немању Крстајића.

Суђење им се понавља, јер је првостепени суд пропустио да одлучи о кривичном дјелу из прве тачке оптужнице - удруживање ради вршења кривичног које је окривљенима стављено на терет, па се ради о непотпуно ријешеном предмету оптужбе.

Суђење се, поред Шарића, понавља и Небојши Јестровићу, некадашњем Шарићевом адвокату Радовану Штрпцу, Предрагу Милосављевићу, Зорану Ћопићу, Маринку Вучетићу, Бојану Станојковићу, Бобану Стоиљковићу, Аргушу Ердинћу и Марку Дабовићу, Горану Богдановићу и Стевици Костићу.

Оптужени се у овом случају терете за догађаје који су се одиграли у току 2008, 2009. и 2010.године.

Прљав новац криминалне групе, коју је, према оптужници 2008. године оформио Шарић са више других лица, а која се бавила кријумчарењем кокаина, уводили су у легалне новчане токове и прикривали његово незаконито поријекло.

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали "опрали" око 22 милиона евра, зарађених кријумчарењем кокаина, а оптужени су то негирали.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке пребациван је у Србију преко офшор компанија и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака.

Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Новац је, између осталог, улаган и у новосадски хотел "Путник", "Митросрем" из Сремске Митровице, "Палић" из Суботице, бројне некретнине на Златибору.

Оптужени су се, међутим, бранили да су инвестирали у предузећа и земљишта, али и да је ријеч о легално зарађеном новцу.

Шарићу је у току поновљено одлуцивање пред Апелационим судом о жалбама на првостепену пресуду којом је осуђен на 15 година затвора као организатор криминалне групе која је шверцовала кокаин из Латинске Америке у Западну Европу, након што је Врховни касациони суд укинио правоснажну пресуду због непрописно састављеног судског већа и наложио поновно одлучивање по жалбама.

Шарићу је у децембру прошле године укинут притвор, али је поново ухапшен 14. априла због сумње да је организовао криминалну групу која се терети за тешко убиство, дрогу, оружје,изазивање опште опасности, злоупотребу службеног полижаја и планирање тешког убиства свједока сарадника Небојше Јоксовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана