Почео Међународни меморијални маратон поводом годишњице бомбардовања

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - На платоу испред Храма Светог Саве данас је почео Међународни меморијални атлетски маратон поводом обиљежавања 25 година од НАТО бомбардовања СР Југославије.

Атлетичари ће на траси од Београда до српског ратничког гробља Зејтинлик код Солуна застајати и полагати цвијеће код споменика жртвама агресије и бораца палих у балканским ратовима и два свјетска рата.

Предсједник Београдског форума за свијет равноправних Живорад Јовановић изјавио је да ће тркачи на овај начин показати свијету какав је злочин извршен над нашим народом.

„Они повезују сва места која обележавају историјске догађаје из наше новије и старе историје и тако повезују две жртве свих ратова за слободу. Они подсећају да Србија никад није тежила за туђим, али да је увек имала храбрости да брани своје“, поручио је Јовановић.

Истакао је да се Србија никад неће одрећи својих жртава нити својих права.

„Да никоме не падне на памет да може отети колевку нашег народа и лишити Србију од свог националног и државног достојанства“, рекао је Јовановић.

Како је навео, на овај начин желе и да поруче да се питање КиМ мора ријешити мирним путем.

„Желимо да ова трка пошаље поруку мира, солидарности и боље будућности“, казао је Јовановић.

У меморијалном маратону учествују четири дјевојке и шест мушкараца, а у току трке придружиће им се тркачи из пријатељских земаља.

Меморијални маратон је део дводневне међународне конференције „Од агресије до новог светског поретка“ која се организује поводом обележавања годишњице НАТО бомбардовања СР Југославије, а која је окупила више од 150 званица из иностранства међу којима су научници, уметници, дипломате, војна лица и друге угледне личности.

Међународну конференцију организовали су Београдски форум за свијет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије, СУБНОР Србије, удружење Фонд дијаспоре за матицу и Удружење ветерана војно-обавјештајне службе.


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана