Почело поновљено суђење Ребрачи, негирала кривицу

Срна
Почело поновљено суђење Ребрачи, негирала кривицу

БЕОГРАД - У Вишем суду у Београду данас је почело поновљено суђење Катарини Ребрачи и њеним сарадницама, поводом оптужби за злоупотребу сведстава из Фонда за превенцију рака дојке.

Суђење је кренуло уводним излагањима тужилаштва и одбране, а оптужене су се изјасниле да нису криве.

Следеће суђење заказано је за 30. новембар.

Ребрачи и њеним сарадницама суђење се понавља по одлуци Апелационог суда који је наложио се отклоне све битне повреде кривичног поступка и нелогичности из укинуте пресуде, којом су је Ребрача и њене сараднице биле осуђене на по годину дана затвора.

Ребрача је оптужена да је од 2. јуна 2006. године до 9. марта 2010. године, у Београду, као директор Добротворног фонда "Катарина Ребрача", у који су донатори уплаћивали средства неопходна за превенцију рака дојке, прибавила себи противправну имовинску корист више од 22.5 милиона динара.

У томе су јој, према оптужби, помогле Мирјана Христић из Агенције "Мима арт" и Сладана Миронија из Агенције „Top Image", којима ће се суђење такође поновити.

Ребрача је, како се сумња, са рачуна Фонда вршила плаћање авио карата, хотела "Hyatt", телефонских рачуна, подизала новац...

Средства су на рачуне Добротворног фонда "Катарина Ребрача" уплатили донатори ради едукације и информисања жена о превенцији рака дојке, углавном, преко уплатница "Инфостана".

Оптужене се терете за кривично дјело злоупотреба положаја одговорног лица.

Поступак против њих је покренут у априлу 2010. године хапшењем Ребраче, која је у притвору била до октобра те године, након чега је пуштена да се брани са слободе.

Фонд је основала у мају 2006. године.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана