Петронијевић: Радоичић доступан органима ове државе, вољан да одговори на све

Танјуг
Петронијевић: Радоичић доступан органима ове државе, вољан да одговори на све

БЕОГРАД - Адвокат Горан Петронијевић изјавио је синоћ гостујући на ТВ Пинк да је Милан Радоичић доступан у сваком тренутку српским органима и да жели да одговори на сва питања.

-Једино што је сигурно је то да је господин Радоичић доступан у сваком тренутку органима ове државе и вољан је да одговори на сва питања која му поставе - рекао је Петронијевић.

Он је објаснио да је у овој фази он Радоичићу пуномоћник, а не бранилац и навео је пар могућих опција у поступку против његовог клијента.

-Опција А је да се не води више никакав поступак, да се процени да нема основе да се води никакав поступак, што би ми и највише волели. Опција Б је да ће полиција послати овај извештај детаљно узет у изјави од Радоичића нашем надлежном тужилаштву - рекао је Петронијевић.

Он је додао да надлежно тужилаштво у том случају може да наложи подношење кривичне пријаве или да наложи спровођење тзв. претходних радњи, односно допуну тог материјала који је послат кроз претходно обавјештење.

Како је рекао, у оба случаја наставак може бити наређење тужилаштва да се предузму одређене радње, као што су претрес, привођење, довођење тужилаштву, узимања изјаве од стране тужилаштва и одлука о подношењу кривичне пријаве и привођења осумњиченог.

-И иза тога, након процедуре у тужилаштву, одлучивање о томе да ли ће се покретати поступак или не, да ли ће се предлагати неке мере у односу на њега или не - објаснио је Петронијевћ.

Што се тиче квалификација кривичног дјела које се могу ставити на терет Радоичићу, Петронијевић је рекао да се о томе не може унапријед говорити.

-Оно што се по медијима прича су нека нагађања која апсолутно немају никаквог основа, а то је да њих називају терористима. Терористима нису називали чак ни оне Албанце који су са Косова отишли у једну суверену, независну међународно признату државу као што је Северна Македонија, убили осам полицајаца и вратили се. Неки од њих су, ако се не варам, чак и у врху власти сад. Хоћу да вам кажем да једино та квалификација отпада - рекао је Петронијевић.

Он је додао да Радоичић може бити оптужен за кривично дјело недозвољеног набављања, држања, ношења и промета оружја и муниције.

-У овом случају то би био квалификовани облик јер, колико сам могао да видим на оним снимцима, уколико се докаже да је то било у његовом поседу, то су врсте наоружања које не могу користити физичка лица, грађанска лица не могу добити дозволу за њихово држање, нити ношење. Па је то један квалификовани облик тог кривичног дела - рекао је Петронијевић.

Што се тиче територијалне надлежности, Петронијевић је навео да ће се она утврдити у тренутку када се буде узела дефинитивна изјава од стране тужилаштва.

-Видеће се где су радње извршене, где је радња започета, опет у зависности од квалификација кривичног дела. Свако кривично дело има своје битне елементе, има радњу извршења и надлежност је сигурно неког од виших судова или виших тужилаштава -рекао је Петронијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана