Петковић у Призрену: Важно да чувамо своје постојање на Косову и Метохији

Танјуг
Foto: Танјуг

ПРИЗРЕН - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић присуствовао је данас светој архијерејској литургији у цркви Светог Ђорђа у Призрену којом је обиљежена слава Свети Ђирило и Методије, коју данас прославља и Призренска Богословија. Литургију је са владиком рашко-призренским и косовско-метохијским Теодосијем служио епископ Кирило, а Петковић је честитајући празник вјерницима поручио да је важно да чувамо своје постојање на Косову и Метохији, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

"Одавде из царског Призрена упућујемо поздрав свим људима добре воље. Стари Призренци памте и оне дане када је овде живело преко 10.000 Срба. Нажалост, њих овде више нема као што их нема ни у Клини, Истоку, Пећи, као што их нема у Приштини.Али чињеница да овде има пар српских душа, да се овде налази катедрални храм Светог Ђорђа, да се овде налази обновљена жива Богословија која данас слави славу Светог Ђирила и Методија јесте показатељ да смо свој на своме и да овде треба да живимо и да овде треба да опстанемо и останемо", казао је Петковић.

Навео је да је Канцеларија за Косово и Метохију много помогла до сада и истакао да ће и убудуће чинити све што може и у наредном периоду како би Богословија могла да опстане.

"Ако је издражала век и по треба и у наредним вековима да траје", истакао је Петковић. Према његовим речима, обнављајући српске светиње, учвршћујемо темеље останка и опстанка српског народа у јужној покрајини.

"Овај наш прелепи катедрални храм Светог Ђорђа и Богословија и многи храмови овде у Призрену, али и широм Косова и Метохије су били спаљени, порушени у погрому 2004. године. Обнвили смо наше светиње, зато што знамо шта обнављамо, зато што се боримо да сачувамо наше српско културно благо овде на КиМ", нагласио је Петковић.

Честитајући још једном свима славу, Петковић је пожелио да наша Богословија, која траје век и по, траје и у наредним вјековима и деценијама.

Честитао је славу и епископу рашко-призренском Теодосију, ректору Богословије, свим професорима, ученицима и пренео им поздраве предсједника Александра Вучића. У наставку посјете Косову и Метохији, Петковић је присуствовао и пригодном културно-уметничком програму призренских богословаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана