Петковић: Куртијев врховни циљ је велика Албанија

Срна
Петковић: Куртијев врховни циљ је велика Албанија

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић сматра да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти новим позивом на стварање тзв. Велике Албаније још једном потврдио да је великоалбански пројекат његов врховни политички циљ, па је међународну заједницу упозорио да стане на пут Куртијевом екстремизму.

Петковић је истакао да је Курти тиме показао да албански национални покрет на Косову и Метохији никада није имао везе са људским правима и положајем албанске мањине унутар Србије, већ да је његова суштина огољени сепаратизам.

Отуда, сматра Петковић, долази и Куртијева незаинтересованост за дијалог са Београдом, која представља његово чисто понижавање Брисела када иронично говори да би могао да чини уступак и са седмог мјеста стави дијалог на четврто мјесто по приоритету, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Према ријечима Петковића, иза Куртијевих сањарења о једној и јединственој албанској држави на Балкану не крије се ништа друго до фашистичка идеја такозване “велике Албаније”, која у самој својој сржи садржи концепт националне супремације Албанаца и конфронтације са свим сусједним народима.

Он је навео да би Куртијева “инфантилна потреба за прекрајањем граница на Балкану била смијешна да није праћена и његовом опасном патолошком потребом да пријети насиљем и да се игра војсковође”.

“Још једном упозоравамо међународну заједницу да, док још није касно, стане на пут екстремизму Аљбина Куртија и за почетак изврши најодлучнији притисак да се његове фаланге повуку са севера Косова и Метохије”, нагласио је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана