Патријарх у Сремским Карловцима, сутра засједа Свети архијерејски сабор

Срна
Патријарх у Сремским Карловцима, сутра засједа Свети архијерејски сабор

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије отвориће данас у Сремским Карловцима мултимедијалну изложбу под називом “Један век од васпостављања Српске Патријаршије 1920-2020”, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

Прослави поводом стогодишњице успостављања Српске патријаршије патријарх ће данас и сутра присуствовати у Сремским Карловцима, једној од три катедре патријараха српских, гдје ће сутра бити одржано и мајско засједање Светог архијерејског сабора СПЦ.

Прослава овог великог црквено-историјског јубилеја почеће данас свечаним дочеком Његове светости патријарха српског Порфирија и архијереја СПЦ у Саборном храму Светог оца Николаја гдје ће у 17.00 часова бити служено вечерње богослужење са доксологијом, а потом слиједи отварање изложбе.

Биће изложене најзначајније инсигније које одражавају патријаршијско достојанство СПЦ: панагија Срба Светитеља из 1923. године са оригиналним нацртима архитекте Пере Ј. Поповића и Уроша Предића, митра дванаест апостола, архијерејско жезло са којим је устоличен патријарх Димитрије, као и његова архијерејска одежда.

У саопштењу СПЦ се наводи да је извршена реконструкција некадашњег патријаршијског трона са балдахином, који се налазио у престоној дворани Патријаршијског двора у Сремским Карловцима, у којој је обављена свечаност васпостављања Патријаршије.

Управник Музеја СПЦ ђакон Владан Радовановић рекао је да ће бити изложена дјела Уроша Предића “Патријарх Лукијан Богдановић заступа Српску Цркву пред Светим Николом /Узбуркано море/”, Паје Јовановића “Свети Сава мири браћу” и “Свети Сава крунише Стефана Првовенчаног”, као и низ портрета првих српских патријараха који су дошли на подручје будуће Карловачке митрополије и портрета карловачких патријараха Јосифа Рајачића, Лукијана Богдановића.

У поставци ће се, између осталог, наћи престони крст цара Душана из ризнице манастира Високи Дечани и најзначајнији експонати из Музеја СПЦ и Патријаршијског двора у Београду, међу којима митра и напрсни крст патријарха Арсенија Трећег Чарнојевића, а први пут напрсни крст и панагија патријарха Георгија Бранковића.

Другог дана прославе, односно сутра у 8.30 часова у Саборном храму Светог оца Николаја Мирликијског патријарх Порфирије предводиће Свету архијерејску литургију, као и чин призива Светог духа на којој ће му саслуживати чланови Светог архијерејског сабора.

Они ће одмах по богослужењу, одржати прву свечану сједницу у престоној дворани Патријаршијског двора.

На градском тргу испред Патријарашког двора и Саборне цркве у 12.00 часова биће одржана свечана академија која ће бити отворена читањем Саборске посланице поводом великог јубилеја.

Предвиђено је да овом приликом наступе еминентни црквени хорови, најбољи српски драмски уметници, културно-умјетничка друштва и ученици Богословије “Светог Арсенија” у Сремским Карловцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана